V Japonsku naměřena radiace v potravinách

Tokio – Japonsko zvažuje zákaz vývozu potravin z prefektury Fukušima, kde dnes naměřili radioaktivitu v mléce a špenátu. Stopy radioaktivního jódu byly zaznamenány i v pitné vodě v Tokiu a okolí. Vláda nařídila evakuaci více než 1 000 pacientů z bezpečnostní zóny v okruhu do 30 kilometrů od poškozené jaderné elektrárny Fukušima. Jaderní experti dál pokračují v chlazení poškozených reaktorů.

Mluvčí japonské vlády Jukio Edano připustil, že radiace v testovaném mléce z prefektury Fukušima a špenátu z prefektury Iabaraki překračuje přípustné zdravotní limity. Podle vlády ale není ohroženo zdraví lidí. Japonské úřady nicméně nařídily evakuaci asi 1 000 pacientů a doporučily užívání jódových tablet. „Operace se musí uskutečnit s krajní pozorností, protože někteří pacienti jsou velmi nemocní. Měla by být provedena během jednoho nebo dvou dní,“ uvedl zdroj z japonského ministerstva zdravotnictví. Jódové pilulky mohou pomoci ochránit štítnou žlázu před rakovinnými účinky jaderného ozáření.   

Radioaktivní jód dnes byl zjištěn i v pitné vodě v Tokiu a okolí. „Ačkoli má radioaktivní jód krátký poločas rozpadu kolem osmi dní a během týdnů se přirozeně rozkládá, existuje krátkodobé riziko, jemuž je lidské zdraví vystaveno, vstřebá-li jej s potravou lidský organismus,“ varovala dnes Mezinárodní agentura pro atomovou energii.

Reportáž Petry Flanderkové (zdroj: ČT24)

Japonská zdravotnická zařízení se po katastrofě potýkala s nedostatečným zásobováním. Jenom ve čtvrtek zemřelo 14 pacientů, kterým po evakuaci z okolí Fukušimy 1 do nemocnice úřady nebyly schopny poskytnout dostatečnou péči.   

V poničené elektrárně Fukušima technici pokračovali v pracích na elektrickém vedení. Snažili se přivést proud k chladicímu zařízení, aby tak zamezili přehřívání jaderného paliva. K reaktorům 1 a 2 se podařilo připojit provizorní elektrické vedení, elektřina by tady měla fungovat už zítra. Normální chlazení je již obnoveno u reaktorů 5 a 6. Mluvčí japonské vlády Jukio Edano dnes prohlásil, že „situace ve Fukušimě 1 se stabilizovala“.

Podařilo se také ochladit třetí, nejproblematičtější reaktor. Armáda a hasičské sbory reaktor zalévají tunami vody. Tři desítky požárnických cisteren v noci na dnešek znovu pod silným tlakem stříkaly vodu na budovu třetího reaktoru. Podobně má být ochlazován také reaktor čtyři.

Podle údajů japonské agentury Kjódó si katastrofa zatím oficiálně vyžádala 7 320 mrtvých. Asi 11 370 lidí se stále pohřešuje. Bez elektřiny zůstává kolem 257 tisíc domácností a více než milion jich stále nemá tekoucí vodu.