Nová americká zbraň nezabije, ale zatraceně hřeje

New York - Novou zbraň, která protivníka neusmrtí, ale ochromí nesnesitelnou vlnou horka přicházejícího zdánlivě odnikud, představili minulý týden výzkumníci americké armády na vojenské základně v Quantiku. Tento systém ale americké ministerstvo obrany ještě do výzbroje nezařadilo. Zatím byl jen krátce nasazen v Afghánistánu v roce 2010. Zbraň je podle americké armády určená mimo jiné k rozhánění davu, k ochraně kontrolních stanovišť, k vynucení zákazu vstupu do určené oblasti a k ochraně infrastruktury.

Účinek zbraně je tak odrazující, že bezprostřední instinkt člověku velí utéct. Podle ředitele odboru nesmrtících zbraní Tracyho Taffoly je paprsek Active Denial System (ADS) sice silný a s dosahem zhruba 1 000 metrů, ale zároveň jde o „nejbezpečnější nesmrtící zbraň“, která byla za posledních 15 let vyvinuta.

Tracy Taffola, ředitel odboru nesmrtících zbraní:

„Neuvidíte to, neuslyšíte to, nepoznáte čichem - jen to ucítíte.“

Tato technologie vyvolala obavy z její bezpečnosti, protože paprsek je často zaměňován za mikrovlny běžně používané k rychlému ohřevu potravin. Rozdíl představuje frekvence, na níž zařízení funguje. Mikrovlnná frekvence je kolem jednoho gigahertzu, paprsek ADS má 95 gigahertzů, vysvětlila Stephanie Millerová, která měřila jeho dopad ve výzkumné laboratoři vojenského letectva. „Provedli jsme více než 11 000 testů na lidech. Mezi nimi byli jen dva zranění, kteří si vyžádali lékařskou péči, ale v obou případech se rychle zotavili bez komplikací,“ dodala. Nehodám má zabránit automatická pojistka, která zářič vypne po třech vteřinách od spuštění.