Videohry jsou pro seniory zábava i terapie

Mnichov - Netradiční využití počítačových her se rozmáhá v Německu. Terapeuti je používají v péči o seniory. Videohry pomáhají třeba s léčbou pohybového aparátu nebo stařecké demence. Testují se v různých medicínských oborech. Ve Spojených státech třeba u pacientů ochrnutých po úrazu.

„Na začátku bylo velmi velmi těžké přesvědčit domovy důchodců a jejich zaměstnance. Mnozí byli skeptičtí – i sami senioři. Ale jak to jednou zkusili, tak už nechtěli přestat,“ říká sociální pedagog Josef Kiener, propagátor nápadu a pořadatel celoněmeckých seniorských klání. Nyní sní o mistrovství Evropy.

„Demence znamená, že se člověk vyvíjí pozpátku. V Německu to potká každého třetího nad 85 let s tím, že tendence je stoupající,“ říká Peter Distler-Hohenstatt, ředitel pečovatelského domu Haus Alt-Lehel.

Odpoledne s herní konzolí je pro seniory zábavou i terapií. Hra vyžaduje skloubit pohyb a postřeh, udržuje tak fit tělo i mysl. Do virtuální hry se mohou opřít také ti, kteří by to v reálu už nezvládli. A podle výzkumů to prospívá péči o ducha. Jednoznačně největší hit je mezi seniory bowling.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)