Britská vláda hodlá zavařit opilcům, zaplaví výtržníci Evropu?

Londýn - Velká Británie se chystá zavést minimální ceny alkoholu. Vláda tak chce bojovat proti zdravotním problémům, kriminalitě i výtržnostem. Majitelé barů se už obávají dalšího úbytku zákazníků. Pijáci ale mají jasno - když se levně nenapijí doma, vyrazí za hranice.

Britové jsou zvyklí podnikat víkendové tahy. Zatímco pijákům se ale líbí, vládě ne. Provází je totiž výtržnosti, úrazy, vandalismus a s tím spojené zbytečné náklady.

Vláda se proto rozhodla zavést novinku - minimální cenu na takzvanou jednotku alkoholu. Ta v Británii obsahuje 10 mililitrů čístého lihu, a to bez ohledu na to, zda je obsažen v půllitru piva nebo skleničce ginu. „Historické zkušenosti ukazují, že když se chcete vypořádat s nadměrným pitím, zvýšení cen vždy zabere,“ prohlásila ministryně vnitra Theresa Mayová.

Šampaňské
Zdroj: ČT24

Britové zamíří do zbytku Evropy. I do Česka

Zákazníci tak přijdou o šťastné hodiny plné slev, akce kup jedno – dostaň další zdarma i extrémně levný alkohol v supermarketech. Milovníci pití už ale mají náhradní plán. Specializované britské cestovní kanceláře už roky lákají turisty do ČR právě na levný alkohol. Až nový zákon vejde v platnost, tyto společnosti mu nejspíš připijí na zdraví. „Letenky sem jsou levné, jsou tu levné hotely, takže ideální místo, kde se napít,“ konstatoval jeden z turistů z Británie.

Britští turisté:

„Budeme létat po celé Evropě, abychom si užili. Sice strávíme čas v letadle, ale ušetříme na pivu. Tak proč ne?“

Britští opilci představují už léta problém nejen v Praze, ale i v dalších levných středo a východoevropských městech. „Myslím, že lidé v Británii pijí příliš a pak vidíte na ulicích spoustu výtržností. Lidé blázní, je jim špatně, svlékají se a je to ostuda. Na Česku je hezké, že se tu lidé ani opilí takhle nechovají,“ poznamenal Francis, turista z Cardiffu.

O zákon se ale ještě povede boj. Výrobci alkoholu ho chtějí napadnout u soudu. Podle nich odporuje evropskému právu.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)