Maďarské občanství získali Moldavané

Budapešt – Sporný maďarský zákon o dvojím občanství dnes využili i Maďaři žijící v Moldávii. Zákon o udílení občanství vyostřil napjaté vztahy s více než pětimilionovým Slovenskem, kde žije asi půl milionu etnických Maďarů. Ti ale zatím o možnost získat občanství v Maďarsku moc nestojí, Budapešť eviduje zájemce hlavně ze Srbska nebo Rumunska.

Slovenští Maďaři zatím o maďarské občanství příliš nestojí. Bratislava totiž v reakci na zákon odsouhlasila, že pokud slovenský občan požádá o maďarské občanství, ztratí tak to slovenské.

Nadějný hokejista Ladislav Sikorčin z Trenčína je tak spíš výjimkou. „Chtěl bych hrát v maďarské reprezentaci na mistrovství světa v dubnu v Budapešti,“ říká. Trenéři mu ale jasně řekli, že pokud chce hrát, musí mít maďarský pas. Pokud o něj požádá, přijde ale o ten slovenský. „Je mi líto, že ztratím slovenské občanství, ale věřím, že na Slovensku ten zákon změní a budu si moct ponechat jak slovenské, tak maďarské občanství,“ věří Sikorčin. 

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Maďarské občanství dnes získali první Maďaři z Moldavska. „Je to jako znovuzrození, pro mě, ale myslím, že taky pro všechny ostatní,“ raduje se Laura Jankóová. Mnozí neskrývali dojetí.

Tibor Bogdán pochází z nejvýchodnější obce, kde se ještě mluví maďarsky. Tvrdí, že být Maďarem v Moldavsku není vždy lehké. „Musí se změnit mentalita lidí, ale stejně tak by měli k těmto otázkám změnit svoje postoje i politikové. Podle mého je velmi normální a dobré otevírat se lidem. Že ti, co něco cítí, mohou svoje city i projevit,“ říká.