Afghánští vojáci zřejmě připravovali masový sebevražedný útok

Kábul - Úřady v afghánské metropoli Kábulu zmařily plány údajně masového sebevražedného útoku a zadržely 18 lidí. Informoval o tom dnes britský server BBC. Podezřelí byli zadrženi v první z několika bezpečnostních zón kolem afghánského ministerstva obrany. Někteří z nich jsou podle nepotvrzených zpráv afghánští vojáci. Podle zpravodajských činitelů bylo zajištěno 11 vest, na kterých byly připevněné nálože. Skupina údajně chtěla zaútočit na vládní zaměstnance. Ve Spojených státech mezitím po nedávných incidentech prudce klesla podpora další účasti ve válce v Afghánistánu. Nyní ji odmítá 69 procent Američanů.

Ještě před čtyřmi měsíci bylo proti pokračování více než deset let trvajícího konfliktu 53 procent obyvatel USA. Americké válečné úsilí v Afghánistánu v poslední době nepříznivě poznamenala aféra se spálením výtisků koránu a masakr 16 vesničanů, z něhož je podezřelý americký voják.

V pondělí příslušníci afghánských bezpečnostních složek při dvou různých incidentech na jihu a na východě země zabili tři vojáky sil Severoatlantické aliance. Oběťmi jsou údajně dva Britové a Američan.

Šlo o další z řady útoků, při nichž příslušníci afghánských ozbrojených sil obracejí zbraně proti zahraničním spojencům. Počet takových případů stoupá spolu s tím, jak po řadě incidentů ze strany amerických vojáků roste napětí mezi Kábulem a spojenci.

Podle amerického ministra obrany Leona Panetty jsou násilné útoky Afghánců na kolegy z NATO sporadické a nepředstavují žádný obecnější trend.