Indie prošetřuje v armádě údajnou korupci kolem nákupu tatrovek

Dillí - Indické ministerstvo obrany vyšetřuje korupci v armádě v souvislosti s nákupem tatrovek. Velitel armády Vijay Kumar Singh v rozhovoru pro deník Hindú prohlásil, že mu indický lobbista nabídl před půlrokem úplatek v přepočtu 50 milionů korun za nákup 600 vozidel. Lobbista obvinění popřel. Indická armáda od poloviny 80. let koupila celkem 7 tisíc tatrovek. Podle Singha za přehnané ceny. Ministerstvo obrany ale jeho tvrzení odmítá.

Indický ministr obrany A. K. Antoni nařídil prošetřit podezření z korupce v souvislosti s nákupy vozidel Tatra pro indickou armádu. Velitel armády V. K. Singh obvinil indického lobbistu Tédžindera Singha, že mu před rokem a půl nabídl úplatek 140 milionů rupií (50,8 milionu korun) za nákup 600 tatrovek. Velitel armády Singh kontrakt v roce 2010 ukončil, protože vozidla byla podle něj předražená a nekvalitní. 

Jenže ministerstvo obrany to popírá. „Nikdy jsme od ozbrojených složek nedostali žádnou stížnost (na kvalitu tatrovek),“ řekla serveru The Times of India mluvčí úřadu. „Některá vozidla jsou samozřejmě stará a potřebují servis. Kdykoli jsme ale dostali žádost o výměnu některých dílů, firma BEML je zajistila.“

I lobbista Tédžinder Singh nařčení z korupce odmítá. „Naposledy jsem se setkal s generálem V. K. Singhem někdy v září 2010,“ uvedl. „Tehdy při našem rozhovoru nepadlo jediné slovo o nějakých nákupech nebo o dohodě ohledně nákladních vozů od Tatry.“ 

Tatra prodává indické firmě BEML svá vozidla prostřednictvím společnosti Vectra Limited se sídlem v Británii. Vozy prodává v podobě takzvaných CKD (complete knock-down) sad, tedy v jednom celku zvlášť zabalené například kabiny, nápravy, motory a převodovky. Indická armáda využívá tatrovky jako pojízdné rampy pro odpalování raket, ale i k tahání těžkých děl či k přepravě armádních zásob.