Itálie hlásí dva podpálené muže kvůli problémům spojeným s krizí

Řím - Stavební dělník marockého původu, avšak pracující v Itálii, který čtyři měsíce nedostal zaplaceno, se ve čtvrtek pokusil upálit. Jde už o druhý takový případ za poslední dny, když se ve středu tímto způsobem pokusil spáchat sebevraždu podnikatel obviněný z daňového úniku.

Sedmdvacetiletý Maročan se polil benzínem před radnicí v severoitalské Veroně. Nyní je v nemocnici. Podle policie ho k tomuto činu dohnala jeho zoufalá finanční situace. Kvůli tomu, že nedostával plat, mu došly peníze.

Těžké popáleniny si způsobil také 58letý muž, který se zapálil v autě před finančním úřadem v Boloni. Úředníci zamítli jeho odvolání proti tomu, že má zaplatit tisíce eur, které prý neodvedl na daních, uvedla italská média.

Úřednická vláda Maria Montiho se snaží bojovat proti neplatičům daní, kvůli kterým italská státní pokladna přichází odhadem o 120 miliard eur ročně. Odbory tvrdí, že Montiho úsporná opatření jako zvyšování daní nebo omezování státních výdajů dopadají na různé vrstvy italské společnosti nerovnoměrně a zasahují hlavně běžné lidi.   

Vincenzo Scudiere z odborového svazu CGIL řekl, že případ marockého stavebního dělníka je „projevem extrémního vzteku, kteří pociťují nejslabší zaměstnanci“. Varoval vládu, aby nepodceňovala nespokojenost, která vládne mezi pracujícími lidmi.

Podle Sandra Bondiho z pravicové strany Lid svobody krize nešetří řadové zaměstnance ani šéfy. „Tragický příběh podnikatele (z Boloni) by měl pomoci lidem uvědomit si, že rozdělení na pracující a podnikatele je představou minulosti,“ myslí si tento politik.