Grass se hájí a opakuje: Izrael může vyvolat 3. světovou válku

Berlín/Jeruzalém - Německý spisovatel Günter Grass obhajuje svou báseň v próze s názvem "Co musí být řečeno", kterou otiskl list Süddeutsche Zeitung. Slavný nositel Nobelovy ceny v ní označil Izrael a jeho údajný jaderný arzenál za hrozbu pro světový mír. V dnešním rozhovoru s agenturou DPA své obavy konkretizoval a varoval, že izraelský útok na Írán by mohl vyvolat třetí světovou válku.

„Pokud by Izrael, pravděpodobně s takzvanými normálními, konvenčními bombami a hlavicemi, napadl íránská jaderná zařízení, mohlo by to vést ke třetí světové válce,“ řekl čtyřiaosmdesátiletý nositel Nobelovy ceny za literaturu Grass.

Upozornil na skutečnost, že situace na Blízkém východě je výbušná a že preventivní izraelský úder by mohl požár značně rozšířit. Preventivní útoky nejsou obhajitelné, jak ukázala nedávná válka v Iráku, řekl literát. Připomněl, že válka začala na základě prokazatelně mylných předpokladů, že tehdejší irácký diktátor Saddám Husajn disponuje zbraněmi hromadného ničení.

U Íránu se nepodařilo prokázat, že vlastní atomovou bombu nebo systém raket dlouhého doletu. Básní, již v průběhu rozhovoru soustavně obhajoval, chtěl proto vyjádřit to, že mezinárodním jaderným kontrolám by se měl podrobit nejen Teherán, ale také Jeruzalém. Za chybu Grass nicméně považuje skutečnost, že v textu je řeč o Izraeli a ne o izraelské vládě. Dodal, že k Izraeli chová velké sympatie a přeje si, aby to tak v budoucnu zůstalo.

Článek Güntera Grasse o Izraeli
Zdroj: ČT24

Grass: Německo jako vývozce zbraní? Ostuda

Část německého tisku Grassovi dnes vytýkala osobní zaujatost, neboť se v roce 2006 přiznal, že se jako sedmnáctiletý stal na konci 2. světové války členem nacistických jednotek Waffen-SS. Kritikové mu vyčítají, že o tom desítky let mlčel, zatímco ostatní kritizoval kvůli jejich nacistické minulosti.

Velké výtky má Grass také k tomu, že Německo se navzdory své nedávné minulosti stalo třetím největším vývozcem zbraní na světě. „To je ostuda,“ řekl spisovatel. Také se mu nelíbí to, že Německo chce Izraeli dodat šest ponorek, které mohou odpalovat rakety středního doletu s jadernými hlavicemi.

Kritikou na Grassovu adresu dnes nešetřil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. „Ostudné morální přirovnání Izraele k Íránu, režimu, který popírá holokaust a hrozí vymazáním Izraele, vypovídá málo o Izraeli, ale hodně o panu Grassovi,“ řekl Netanjahu.