Radioaktivita v japonské elektrárně narostla, evakuováno bylo na 45 tisíc lidí

Tokio - Tlak v reaktoru v porouchané japonské jaderné elektrárně se zvýšil na několikanásobek normálního stavu a úřady oznámily, že s cílem ho snížit bude vypuštěno určité množství slabě radioaktivní páry. Údajně to nemá poškodit životní prostředí ani lidské zdraví. Nicméně v kontrolním stanovišti jaderné elektrárny v byla v sobotu ráno místního času (kolem 23:00 SEČ) zjištěna úroveň radioaktivity tisíckrát vyšší, než jsou běžné hodnoty. Premiér Naoto Kan vyhlásil evakuaci 45 tisíc lidí v okruhu 10 kilometrů kolem elektrárny kvůli riziku úniku radioaktivity do okolí.

Japonská jaderná agentura oznámila, že zaměstnanci se horečně snaží chladicí systém opravit, ale podle agentury AP nejsou vyhlídky na brzký úspěch. Z okolí objektu byly už předtím evakuovány asi 3 000 lidí.

Japonské ministerstvo obrany oznámilo, že pro případ úniku radioaktivity vyslalo do Fukušimy desítky vojáků specializovaných na zásahy za podobných okolností. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová řekla, že americké letecké síly už do elektrárny dopravily chladicí látky.

Události: Katastrofa v Japonsku (zdroj: ČT24)

Zvýšení tlaku bylo oznámeno několik hodin po zprávě Světového jaderného sdružení z Londýna, že situace se zdá být pod kontrolou. Elektrárna je asi 240 kilometrů severně od Tokia.

Podle předsedkyně českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové jsou japonské elektrárny na zemětřesení projektované, ale dnešní otřesy pro ně znamenají velkou zkoušku, neboť leží velmi blízko epicentra.

Druhá japonská jaderná elektrárna v prefektuře Fukušima v oblasti postižené ničivým zemětřesením již také ohlásila problémy s chladícím okruhem na svých třech reaktorech. Zatím zde nebyl zaznamenán žádný únik radioaktivity. Obyvatelstvo bylo evakuováno v okruhu tří kilometrů od elektrárny.