Fico: Vláda Radičové zlomila světový rekord v plýtvání

Bratislava – Půl miliardy eur (12,4 miliardy korun) utratila za poslední tři měsíce svého působení bývalá slovenská vláda Ivety Radičové. Tvrdí to sociálně demokratický premiér Robert Fico, podle nějž kabinet jeho předchůdkyně zlomil světový rekord v plýtvání. „Utráceli peníze jako na běžícím páse,“ prohlásil Fico podle portálu sme.sk. Prezident jmenoval jednobarevný kabinet sociálních demokratů (Smer-SD) minulou středu; strana získala v březnových předčasných volbách 44 procent hlasů.

Ficova vláda má prý informace o tom, že se plýtvalo hlavně na ministerstvu zahraničních věcí a na ministerstvu vnitra. Noví ministři dostali za úkol přehodnotit všechny smlouvy a veřejné zakázky, které byly uzavřené po vyhlášení předčasných voleb loni na podzim.

Novému šéfovi diplomacie Miroslavovi Lajčákovi se nelíbí, jak se před jeho nástupem do funkce rozdělovaly peníze na rozvojovou pomoc. „Velmi smrdí už samotná skutečnost, že rozhodnutí byla přijata 8. a 9. března a že ještě 4. dubna příslušný řídící pracovník naháněl členy dozorčí rady, aby honem honem podepsali smlouvy,“ řekl Lajčák. Má podezření, že se na ministerstvu uzavíraly smlouvy na oko a že si ministerští úředníci vymýšleli partnery jen proto, aby se peníze ze státní pokladny „přelily do kapes kamarádů“.