Kaddáfí junior: Čas vypršel. Tvrdě zaútočíme

Tripolis - Syn libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Sajf Islám dnes v rozhovoru pro agenturu Reuters řekl, že vypršel čas pro jakékoliv vyjednávání s povstalci a nastala chvíle pro tvrdý útok. Potvrdil také předchozí zprávy státní televize o tom, že trojice nizozemských vojáků, kterou zajali Kaddáfího vojáci, bude předána zástupcům Malty a Řecka.

„Přišel čas osvobození. Přišel čas akce. Vyrážíme,“ prohlásil Sajf Islám v anglicky vedeném rozhovoru. Na otázku, zda se vláda chystá rozšířit vojenskou kampaň, řekl: „Čas vypršel. Dali jsme jim dva týdny (na vyjednávání).“ Teď prý přišel čas pro rozsáhlý vojenský útok proti povstalcům.

Britský ministr zahraničí to okomentoval, že rozsáhlé bombové útoky proti civilistům a obydleným částem Libye by výrazně posílily důvody pro zavedení bezletové zóny.

„Nikdy se nevzdáme. Nikdy nebudeme kapitulovat. Tohle je naše země. … Libyjský lid, my, nikdy nepřivítáme NATO, nikdy zde nepřivítáme Američany. Libye není hračka,“ prohlásil Sajf Islám.

Sajf Islám nepochybuje o vítězství prorežimních jednotek, i v případě že zasáhne Západ. Dodal také, že Libye je připravena zavést demokracii a svobodu.

Trojici zadržovaných vojáků z Nizozemska prý Libye předá zástupcům evropských zemí ještě dnes. „Řekli jsme jim, aby se nevraceli bez našeho souhlasu. Zadrželi jsme první vojáky NATO, posíláme je zpět domů. Ale jejich helikoptéru si necháme,“ dodal.