Režisér Cameron chce těžit nerosty na asteroidech

Seattle - Nápad těžit nedostatkové suroviny ve vesmíru není zcela nový. Teď s jeho konkrétnější představou přišli hlavní představitelé společnosti Google, jejichž podporu má i režisér James Cameron. Mise na Mars, kterou má již dlouhodobě v hledáčku NASA, má v sobě ale stále celou řadu technických nedostatků. Jako mnohem reálnější varianta se v tuto chvíli jeví těžba surovin z asteroidů, které se přiblíží na oběžnou dráhu Země. Projekt by měli dnes představit v severoamerickém Seattlu.

Právě podobné výpravy mohou být jednou z možností, kterou si pro bližší časový horizont zvolí americká NASA. Jejím cílem je sice stále mise na Mars, mnohem reálnější se ale v tuto chvíli jeví cesta na jeden z velkých asteroidů, který se v roce 2020 přiblíží k zemi. Podobná tělesa nemají kolem sebe velké gravitační pole, což usnadní přistání raketoplánu a zjednoduší technické aspekty mise.

Vesmírná tělesa obsahují spoustu vzácných nerostů

Asteroidy, které v tuto chvíli nejsou příliš daleko, mají v sobě podle dostupných měření velkou zásobu minerálů nedostatkových na Zemi. Tvůrci projektu chtějí vyvinout stroje, které by létaly na vesmírná tělesa a zpátky na Zem by přivážely vzácné kovy a horniny.

Myšlenku těžit suroviny na asteroidech v tuto chvíli podporuje celá řada známých osobností. Vyznačují se především tím, že mají hodně peněz. Všichni ale do poslední chvíle tají detaily celého projektu. Právě angažování hollywoodského režiséra Camerona poutá ještě více pozornost veřejnosti. Mnozí se ptají, zda tvůrce filmu Avatar, který kritizuje plundrování cizí planety lidmi, může podporovat podobnou akci na jiném vesmírném tělese.

Telefonát Michala Kubala (zdroj: ČT24)