V romské osadě u Bratislavy to vře, pomůže vláda?

Plavecký Štvrtok - V obci Plavecký Štvrtok u Bratislavy eskaluje napětí mezi Romy a většinovým slovenským obyvatelstvem. Řidiče autobusu zde napadli mladí Romové. Ficův kabinet slibuje, že bude situaci řešit. Místní tomu ale nevěří. A bezvládí využívají extremisti.

Nelegální osada se stovkou domů a asi 700 obyvateli se do povědomí dostává stále častějšími výtržnostmi a kriminalitou. Vlézt tam si netroufne ani starosta a poštu roznášejí policisté. „Když jsem Romům nedal cigaretu, tak mě napadli slovně, pak fyzicky, pak jsem se bránil, pak jsem se neubránil a už to bylo,“ říká zbitý řidič autobusu Štefan Moravský.


Sílu přišli do osady demonstrovat v minulosti mnozí. Razantní kroky slibuje i tato vláda. „Bude na jedné straně legislativa, na druhé straně to bude zvýšená přítomnost a razantní zakročování vůči jakémukoli porušování zákona,“ podotkl ministr vnitra Robert Kaliňák. K tomu se ale staví skepticky starosta obce Ivan Slezák: „To jsou možná řeči politika, který asi takto musí vyprávět, ale k té realizaci je těžká cesta.“

Nelegální domy navíc stojí v ochranném pásmu rovnou nad plynovým potrubím. Výbušný problém, který se léta neřeší, láká extremisty. V Krásnej Hôrce, kde nedávno Romové podpálili hrad, získal pozemky pod nelegální osadou extremista Marián Kotleba. Ten chce domy zlikvidovat. „My s tím konkrétně jako obec nemůžeme dělat nic,“ obává se ale starosta Krasnej Hôrky Peter Bollo. Ve Štvrtoku je podobné řešení nepravděpodobné, protože pozemky pod obcí patří státu.

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)