Harley bez řidiče dorazil z Japonska do Kanady

Tokio – Japonské zemětřesení se po více než roce znovu připomnělo: na pláž kanadského ostrova Graham u provincie Britská Kolumbie vyplavilo moře motocykl Harley-Davidson, který loni v zemi vycházejícího slunce spláchla vlna tsunami. Rzí pokrytý motocykl připlul ve velkém bílém kontejneru, v němž si ho držel majitel Ikuo Jokojama. Kontejner nakonec spláchla voda, ale motorka zůstala ležet na pláži. Stroj tak bez řidiče urazil 6 400 kilometrů.

„Není pochyb, že je můj. Je to zázrak,“ prohlásil Jokojama při pohledu na snímky odplaveného vozidla. Katastrofální tsunami mu loni v březnu vzala tři členy rodiny a on sám teď žije v dočasné ubytovně v prefektuře Mijagi. Vozidlo legendární značky se svému majiteli vrátí a s novou dokumentací a uskladněním mu pomůže prodejna, kde jej Jokojama koupil.

Harley patří k prvním předmětům, které se v důsledku tsunami dostaly až na západní pobřeží amerického kontinentu. V březnu byl na Aljašce objeven fotbalový míč a později také volejbalový. Jejich majitelé byli zjištěni minulý týden díky jménům zvěčněným na těchto sportovních potřebách.

Harley doplul z Japonska do Kanady (zdroj: ČT24)

Už v únoru odborníci na oceány i atmosféru předpověděli, že trosky, které se nejprve shromažďovaly u severovýchodních břehů Japonska, vody Tichého oceánu zanesou do března k břehům Aljašky, Kanady i amerických států Washington a Oregon. Část jich ale dorazí zřejmě až během roku.