Plavcům bude v tréninku pomáhat speciální přístroj

Lausanne - Švýcarská laboratoř v Lausanne vyvíjí nový sportovní senzor, který dokáže přesně analyzovat pohyb plavce ve vodě a může tak pomoci ve vylepšování techniky i výkonnosti. S blížícím se termínem olympiády v Londýně je testování malého přístroje všitého do plavek v závěrečné fázi. Vodotěsné zařízení s názvem Physilog III nemilosrdně odhalí slabiny a sportovci se na ně mohou v tréninku zaměřit.

Při plaveckých závodech často rozhodují desetiny vteřiny. Právě proto záleží na pohybu každé končetiny a technice plavání, jejíž nácvik může být díky Physilogu III efektivnější. V rukou trenérů tak bude mocným nástrojem. Složitý systém senzorů, akcelerometrů a gyroskopů umí přesně vymodelovat pohyb ve vodě a převést do počítačové simulace. Trenéři tak mají při opakovaném měření přesné srovnání s předchozími výkony. „Je to jako diktafon, ale místo hlasu to mapuje pohyb. Po měření vyjmeme paměťovou kartu s daty a vložíme ji do počítače. Ten už udělá zbytek práce,“ představil ředitel laboratoře Kamiar Aminian.

Výzkum nového zařízení pro zkoumání plaveckých výkonů iniciovali sami trenéři. Místní plavecký tým, který patří mezi světovou špičku, se obrátil na Švýcarský federální technologický institut v Lausanne. Projekt si vzal na starosti student Farzín Dadashi, který podrobil sportovce řadě testů, analyzoval jejich techniku během různých stylů a nakonec vyvinul přístroj, který bude data sbírat sám a nepřetržitě. „S pomocí tohohle programu můžeme přesně popsat pohyb plavce ve vodě. Na základě toho může trenér udílet pokyny jednotlivým plavcům. Ví přesně, co který z nich dělá špatně,“ vysvětlil Dadashi.

Physilog III by měl brzy dostat patent a trenéři plánují, že ho ihned využijí do ostrého tréninku. Vyvinout přístroj nebylo jednoduché, protože pohyb ve vodě se od toho na souši dost liší. Vědci museli vzít v úvahu vztlak, jiný odpor prostředí a taky setrvačnost, kterou plavec pod vodou má.

Odborným měřením účinnosti plavecké techniky se zabývají vědci i u nás. Tým z brněnského Vysokého učení technického využívá při měření rychlosti synchronního záznamu tří podvodních kamer. Software pak analyzuje účinnost paží, nohou a souhru obou partií dohromady. Vědci sice dokáží sledovat v jednu chvíli jen jednoho sportovce, i oni pak ale mohou plavcům dát přesný návod, co by měli v tréninku zlepšit.

Program na sledování plavců (zdroj: ČT24)