Číňani zkřížili ovci a škrkavku – výsledkem je delikátní skopové

Peking - Čínské naděje se upínají ke genetickému inženýrství. Další pokus zasáhnout přírodě do řemesla provedli vědci v univerzitních laboratořích v Sin-ťiangu na severozápadě země. Zkřížili tady ovci a škrkavku. Vzniklo tak podle vědců maso, které mohou lidé pojídat beze strachu z vysoké hladiny cholesterolu a z cévních nemocí. Takto vzniklá zvířata prý mají maso se zdravými tuky.

Ovci Peng Peng odnosila nevlastní matka. Otce nemá, vznikla z ovčí buňky a genu škrkavky. To je červ, který obvykle obývá lidské a zvířecí vnitřnosti. Číňané ale zjistili, že má gen, který dokáže tělu zajistit jen správné a zdravé tuky. Domnívají se, že když gen dosadí do ovčího těla, bude i maso Peng Peng pro člověka zdravější. 

„Ano, objevili jsme gen, který zajišťuje produkci nenasycených mastných kyselin. Pochází ze škrkavky. Tento gen jsme vložili do tělní buňky z ucha ovcí merino. Geneticky upravená buňka pak putovala do bezjaderné poloviny vajíčka, elektrošoky jsme nastartovali dělení a přenesli ji do dělohy náhradní ovčí matky,“ vysvětluje postup vedoucí projektu Jutao Du. 

Peng Peng si užívá slávu, jakou měla v roce 1996 ovce Dolly. Při jejím početí se ale postupovalo jinou metodou - narodila se z vajíčka, které nebylo oplozené. Vědci z něho vybrali jádro a nahradili ho jiným z již diferencované tělní buňky z vemene dospělé ovce. 

Ovce křížená se škrkavkou (zdroj: ČT24)

Nová metoda takzvaného ručního klonování je čím dál tím populárnější. Oproti tomu klasickému má totiž výhodu - stojí méně peněz a vědci při něm nepotřebují žádné speciální vybavení, stačí běžná laboratoř. 

V nových technologiích vidí čínské úřady možnost, jak nakrmit svůj lid. V zemi žije 22 procent světové populace, ale třeba orné půdy je v Číně jen 7 procent z celkové světové plochy. Vědci navíc doufají, že podobné potraviny nejen neuškodí, ale i prospějí. To ovšem budou muset prověřit další zkoumání. 

„Potřebujeme vyvinout lepší metody a mít víc výsledků. Musíme si být jisti, že geneticky upravené rostliny a zvířata jsou pro člověka vhodné a bezpečné. Musíme vědět, že konzumace takového jídla nemůže nikomu ublížit. To je teď nejdůležitější,“ doplňuje Jutao Du.