Barma stopla obchodování se zbraněmi s Pchjongjangem

Rangún - Barma v uplynulých dvaceti letech čile obchodovala s KLDR s konvenčními zbraněmi. Barmský prezident Thein Sein dnes ujistil, že v tom jeho země již dál pokračovat nebude. Prezident to oznámil při setkání se svým jihokorejským protějškem I Mjong-bakem, který je v Barmě na oficiální návštěvě.

Thein Sein prohlásil, že Barma nikdy s KLDR nespolupracovala na jaderných programech, ale obchodovala s Pchjongjangem s konvenčními zbraněmi. Barmský nejvyšší představitel slíbil, že Barma v tom v souladu s rezolucemi OSN již nebude pokračovat.

Krvavý atentát země na dlouhé roky rozdělil

I Mjong-bak je první jihokorejský prezident, který navštívil Barmu od roku 1983, kdy zde byl spáchán krvavý atentát na jihokorejskou delegaci. Z útoku bylo obviněno severokorejské komando.

I Mjong-bak se dnes krátce zastavil na místě pumového útoku, který si vyžádal 21 lidských obětí, mezi nimiž bylo 17 Jihokorejců. Terč atentátu, tehdejší jihokorejský prezident Čon Du-hwan, vyvázl bez újmy, protože dorazil na místo později.

Do Aun Schan Su Ťij
Zdroj: ČT24/Khin Maung Win

Barma přerušila po útoku s KLDR diplomatické vztahy, ale v roce 2007 je obnovila, když hledala jakékoli možné spojence, zatímco čelila mezinárodním sankcím kvůli porušování lidských práv. Barma rovněž začala nakupovat od Severní Koreje zbraně a byla terčem podezření, že se pokouší získat i jaderné zbrojní technologie.

Loni vystřídala juntu v Barmě civilní vláda, která zahájila reformní proces. Propustila mimo jiné z dlouholetého domácího vězení vůdkyni opozice a nositelku Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij a umožnila jí kandidovat v doplňovacích parlamentních volbách a následně zaujmout poslanecké křeslo. I s ní se jihokorejský prezident dnes sešel.