Opoziční tábor v Moskvě má smůlu, policie ho rozehnala

Moskva - Moskevská policie dnes rozehnala opoziční tábor v parku Čistyje prudy. Zatkla při tom desítky aktivistů. Policejní zásah následoval po úterním rozhodnutí místního soudu. Ten vyhověl stížnostem místních obyvatel a nařídil úřadům skoncovat s rušením veřejného pořádku. Odpůrci Vladimira Putina se v parku scházeli od minulého týdne. Na místě nocovali, pořádali debaty, koncerty nebo divadelní představení.

Opoziční předáci mají policii za zlé, že nedodržela vlastní slib nezasáhnout proti táboru až do dnešního poledne, a rozhodli se na jiném místě pokračovat v protestech proti režimu Vladimira Putina. „Sliby byly porušeny. Okolo páté ráno dorazili policisté a vyčistili prostor od lidí, kteří nekladli odpor, ale byli doslova vytahováni ze spacích pytlů. Teď jich je asi 25 na strážnici,“ uvedl jeden z opozičních předáků Ilja Jašin v rozhlasu.

„V souladu s rozhodnutím soudu policisté po otevření metra navrhli shromážděným, aby se dobrovolně rozešli. Část souhlasila, ale část kategoricky odmítla. Na strážnice bylo předvedeno více než 20 lidí, vůči nimž bude vyvozena odpovědnost podle zákona,“ prohlásila policie s tím, že pořádek byl nastolen.

Večer se pak policejní pohotovostní jednotky OMON pokusily rozehnat i nový tábor, který demonstranti založili v parčíku poblíž stanice metra Barrikadnaja. Chtěli tady strávit noc. Jenže to policie nedovolila, zatkla asi dvacet protestujících, včetně opozičního předáka Ilji Jašina. Policie na místě také zabavila potraviny a peníze v kasičkách. Policie zákrok odůvodnila tím, že distribuce potravin na veřejných místech je bez speciálního povolení nezákonná.

Policie rozehnala opoziční tábor v Moskvě
Zdroj: Alexander Zemlianichenko/ČTK/AP

Radnice přislíbila během 48 hodin uvést park do stavu, „za který se nebude muset stydět“. Přesné škody mají být vyčísleny později, dříve je úřady odhadovaly až na 20 milionů rublů (asi 13 milionů korun).

Inaugurace Putina a Medvěděvovo jmenování vyhnaly lidi do ulic

Tábor opozice, jehož inspirací byly živelné protesty hnutí Okupujte Wall Street v USA, vznikl 9. května, krátce po inauguraci staronového prezidenta Vladimira Putina a jmenování jeho předchůdce Dmitrije Medvěděva premiérem. Založení tábora bylo vyústěním „lidových promenád“, v nichž tisíce nespokojených Moskvanů v ulicích města protestovaly proti mocenskému monopolu vládnoucího tandemu.

Několik desítek až stovek lidí, kteří v parku Čistyje prudy ve dne v noci tábořili, nechávala policie původně na pokoji. Z poslaneckých řad a vládních kruhů ale stále silněji zaznívala nespokojenost, které dal průchod i Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Minulý týden označil tábor za nezákonný a vyzval policii, aby ho rozehnala.