Jeden z největších justičních omylů zničil život rodiny Maguirových

Londýn - Čtvrtého března roku 1976 byla v Londýně odsouzena ke čtrnácti letům vězení čtyřicetiletá matka za údajné přechovávání trhavin a napomáhání teroristům. Pět dalších členů rodiny Maguirových a jeden z jejích blízkých byli rovněž uznány vinnými. Během šestitýdenního soudního procesu v Old Bailey všech sedm obviněným poukazovalo na svou nevinu. Všichni, až na jednoho, který ve vězení zemřel v roce 1980, si tresty odpykali. Počátkem devadesátých let se ukázalo, že šlo o justiční omyl.

Matka Maguirová po vyřčení rozhodnutí vykřikovala a kopala, že je nevinná. Nic jí ovšem nepomohlo. Její manžel Patrick Maguire byl rovněž odsouzen ke čtrnácti letům v žaláři. Její dva synové, sedmnáctiletý Vincent a čtrnáctiletý Patrick dostali čtyři a pět let vězení. Maguirové bratr William, švagr Patrick a jeho jmenovec, rodinný známý dostali posléze každý po dvanácti letech žaláře.

Soudce Donaldson:

„Nemůže být nic horšího než tento trestný čin, který udeřil na samý způsob života, pro nějž celé generace bojovaly a umíraly v zájmu jej zachovat.“

Po vynesení rozsudku velitel policie Peter Matthews, který vedl vyšetřování, prohlásil, že „policie je verdiktem nadšena“. Podle něj policie odstřihla teroristy od hlavního přísunu zásob. „Pouze nás mrzí, že jsme nenašli bomby,“ dodal Matthews.

Anne Maguirová:

„V domě nikdy žádné bomby nebyly. Nikdy bych je tu neměla. Jsem matka čtyř dětí.“

Policie byla poprvé dovedena k rodině Maguirových v Willesden, když následovala domů Giuseppa Conlona v prosinci 1974. Conlon přijel do Londýna z Irska pro jednání s právními zástupci, kteří obhajovali jeho syna Gerryho podezřelého z provedení bombových útoků na hospodu Guildford.

Anna Maguire, také zapletená do útoku na Guildford, byla zatčena v prosinci 1974 a obviněna z vraždy osmnáctiletého rekruta Slatera, který zemřel při útocích. Obvinění z vraždy soud zamítl, policie ovšem začala podezřívat rodinu Maguirů. U těch posléze našla důkazy o držení nitro-glycerinu.

V roce 1991 nakonec odvolací soud zrušil jejich odsouzení poté, co byly původní důkazy proti rodině označeny za nevěrohodné. Dne 9. února 2005 se premiér Tony Blair rodině veřejně omluvil.