Eurovizi předchází v Ázerbájdžánu zatýkání opozičních aktivistů

Baku - Padesátý sedmý ročník pěvecké soutěže Eurovize v ázerbájdžánském Baku se ponese v duchu měření sil pěveckých talentů, ale i boje za lidská práva. Soutěž propukne 22. května a s blížícím se začátkem se v zemi stupňují protivládní nálady. V rámci Eurovize vznikla i kampaň Zpívej za demokracii. Podle ní může soutěž přinést pozitivní změny. Hlavním cílem kampaně je podpořit politické orgány, včetně prezidenta a národního parlamentu, aby projevili snahy o zajištění politicko-ekonomické svobody a odstranění politického pronásledování.

Do soutěže zbývá necelý týden. Napětí roste nejen u soutěžících, ale také u opozičních aktivistů. Dvanáct z nich zahájilo hladovku, žádají tak propuštění svých přátel zatčených při protestních shromážděních. „Jsme zkrátka proti tomu, že se Eurovize pořádá v zemi, kde je u moci diktátorská vláda,“ prohlásila jedna z opozičních aktivistek Jegana Amiraslanová.

Podle mezinárodní organizace Human Rights Watch policie v posledních týdnech zatkla nejméně 10 lidí ve spojení s opozičním hnutím. Většinu z nich zadržela při demonstracích v Baku, které požadovaly odstoupení prezidenta Alijeva. „V hladovce budeme pokračovat, dokud tito mladí lidé, kteří jen bojují za demokracii, nebudou propuštěni,“ konstatovala aktivistka.

Ilham Alijev
Zdroj: ČT24/Wikipedia

Sergej Nikitin, člen Amnesty International:

„Mluvíme s potenciálními účastníky soutěže a lidmi, kteří mají v plánu tam jet, aby veřejně odsoudili porušování lidských práv v Ázerbájdžánu. Pokud víme, spousta z nich už to udělala.“

Prezident Alijev zemi pevně vládne už  téměř 10 let. Úřad podělil po svém otci. Eurovizi považuje za způsob, jakým zemi zvednout prestiž. Jenže právě kvůli soutěži končí spousta nepohodlných obyvatel země za mřížemi.

Eurovizi předchází zatýkání (zdroj: ČT24)