Syrská opozice tvrdí, že zabila ministra obrany i prezidentova švagra

Damašek – Při útoku syrské armády v provincii Hamá dnes zahynulo podle opozice 16 lidí, včetně dětí. Odpoledne vybuchla nálož na damašském předměstí Duma jen 150 metrů od týmu pozorovatelů OSN. Nikomu z nich se nic nestalo. Syrská opozice oznámila, že její bojovníci u Damašku při nočních bojích zabili několik vysoce postavených Syřanů, mezi nimi ministra obrany Dáuda Radžhu a jeho náměstka a prezidentova švagra Ásifa Šaukata. Zprávu jako první přinesla stanice Al-Džazíra, ale syrská televize ji popřela.

Vedení Syrské svobodné armády, která bojuje proti vládním jednotkám, tvrdí, že Šaukat i Radžha jsou mezi oběťmi noční operace. Zemřel při ní prý také bývalý ministr obrany Hasan Turkmani. Mluvčí povstalecké armády řekl, že důkazy budou předloženy později. Povstalci prý zasáhli účastníky schůzky, jíž se zúčastnili politici i bezpečnostní představitelé.   

Státní televize zprávu popřela a tvrdí, že Turkmani telefonoval a informaci vyvrátil. Televize obvinila Al-Džazíru ze „šíření lží“.   

V jedné z damašských čtvrtí vypukly těžké boje, palba byla slyšet také z předměstí Duma. Tam vybuchla nálož u konvoje pozorovatelů OSN, mezi nimiž byl o šéf mise Robert Mood. Konvoj i s novináři byl zrovna u vojenského stanoviště, když nálož vybuchla v postranní ulici. Mise má mít 300 lidí, z nichž asi 260 je už na místě. Příměří se jí ale nedaří zajistit, v Sýrii denně umírají lidé.