Nizozemský soud poslal „Zrůdu z Rigy“ na 18 let za mříže

Amsterdam - Nizozemský soud poslal na 18 let do vězení muže lotyšského původu, který zneužil 67 dětí. Mnohým z nich bylo přitom jen několik měsíců. Zvrhlosti navíc zveřejňoval na internetu. Soud zároveň rozhodl, že muž po uplynutí trestu stráví zbytek života v psychiatrické léčebně.

Soud shledal devětadvacetiletého Roberta M., kterému nizozemský tisk přezdíval „Zrůda z Rigy“, vinným ze zneužití 67 dětí. Většina z jeho obětí byla batolata. Odsouzený se ke svým obětem dostával prostřednictvím zaměstnání v jeslích. Na internetu také v inzerátech nabízel rodičům hlídání dětí.

Soudce v závěrečné řeči označil Roberta M. za vypočítavého muže, který zrazoval důvěru rodičů. Zároveň zdůraznil, že odsouzený poskytoval na internetu rady dalším pedofilům a že se jim pokoušel za peníze zprostředkovat přístup ke svým obětem. „Hněv nad tím vším je obrovský a dlouho neutichne,“ řekl soudce.

Nizozemská policie dopadla Roberta M. v prosinci 2010 na základě tipu od amerických vyšetřovatelů. V jeho domě našla rozsáhlý digitální archiv se záznamy zneužívání dětí. Nalezené materiály pomohly vyšetřovatelům obvinit další pedofily, kteří na internetu šířili dětskou pornografii.