Španělští učitelé i studenti stávkují

Madrid - Ve Španělsku dnes stávkuje celý státní vzdělávací systém - učitelé i studenti na všech úrovních. Protestují proti vládním úsporným škrtům. Po nich by na školství měla jít jen necelá 4 procenta ze státního rozpočtu, což je pod průměrem Evropské unie. Stávkující někde blokovali dálnice a večer plánují v Madridu masový protestní pochod.

Od základních škol po univerzity, španělští studenti dávají najevo, že jim na vzdělání záleží. Rozpočtová krize se promítá i do jejich kapes. Školné na vysokých školách jim stoupne až o čtvrtinu. Od září za rok studia zaplatí v přepočtu 14 tisíc korun. „Není to fér vůči těm, kteří už začali studovat a budou muset kvůli zvýšení poplatků ze školy odejít,“ myslí si student Jaime Ruiz. „Ty škrty jsou hrozné. Náš systém vzdělávání to značně poškodí. Klesne kvalita škol,“ podotkla jedna z učitelek.

Stávkuje se po celém Španělsku. Nezapojily se jen školy v Baskicku a na Baleárských ostrovech. Všude jinde zůstaly lavice prázdné. Od mateřských škol až po univerzity.

Francisco Garcia, učitel:

„Pokud se chce nějaká země hospodářsky rozvíjet, musí podporovat vzdělávání, výzkum a inovace. Tato vláda se ale vydala opačným směrem.“

Podle školských odborů není zatím jasné, kolik pedagogů se do dnešní akce zapojilo. Zavřená zůstala ale většina zařízení ve 14 ze 17 provincií, a to od vysokých škol po mateřské. Stávkovali i učitelé soukromých škol, které dostávají státní dotace. „Stávka je nezbytná, protože musíme všem říct, co znamenají škrty ve výdajích v zemi, kde vzdělávání není tak dobré jako v jiných zemích,“ říká dlouholetá učitelka Begona Sánchezová.

S titulem, nebo bez něj, práci ve Španělsku nesežene polovina lidí do 25 let. Učitelům zase hrozí propuštění. Opozice spočítala, že vládní škrty o místo připraví až 40 tisíc pedagogů.  

Základní a střední školy se hrozí zvyšování počtu žáků ve třídách. Madridský kabinet ale nemá velký manévrovací prostor. Španělská ekonomika s recesí a 25procentní nezaměstnaností je posledního půl roku v hledáčku ratingových společností. Země se snaží za každou cenu vyhnout drahé mezinárodní záchraně před bankrotem, jakou muselo přijmout Řecko, Irsko a Portugalsko.