Na Blízkém východě už dva roky řádí špionážní program Flame

Moskva - Sofistikovaný špionážní program odhalila antivirová firma Kaspersky Lab. Virus zvaný Flame prý útočil na cíle v Íránu, Izraeli, Súdánu nebo Sýrii a stahoval soukromá data. Aktivní byl nejspíš od března 2010 a žádná z běžných ochran ho neodhalila. Flame je asi dvacetkrát složitější než virus Stuxnet, který podle některých spekulací používá izraelská tajná služba proti íránským jaderným zařízením.

Zákeřný program je navržený pro provádění kyberšpionáže. Dokáže odcizit cenné informace, včetně obsahu a informací o zacílených systémech, uložených souborů nebo audiokonverzací. Jeho složitost nemá podle prvotních analýz obdobu v žádných dosud známých kybernetických zbraních. Experti Kaspersky Lab ho objevili během analýzy prováděné na popud Mezinárodní komunikační unie (ITU), jejímž zřizovatelem je OSN.

Vlastnosti Flame se liší od jiných známých počítačových zbraní jako Duqu nebo Stuxnet. Geografické zacílení, využívání specifických softwarových zranitelností a skutečnost, že napadá pouze vybrané počítače, ale napovídají, že patří do stejné kategorie nástrojů využívaných neznámými útočníky na Blízkém východě. Flame se skládá z řady modulů a je tvořen několika megabyty prováděcího kódu. Je tak zhruba dvacetkrát větší než počítačový červ Stuxnet.

Rozhovor s Tomášem Charvátem (zdroj: ČT24)