Romney vyhrál i primárky v Texasu, v listopadu tak vyzve Obamu

Austin (Texas) - Bývalý massachusettský guvernér Mitt Romney vyhrál primárky v Texasu, získal tak podle očekávání dostatečný počet hlasů delegátů pro republikánskou nominaci na prezidenta. Na srpnový nominační sjezd strany potřeboval nejméně 1 144 delegátů. V Texasu se jich proporčně rozdělovalo 155. Romney pro dosažení magického nominačního čísla potřeboval jen 38 procent hlasů. Podle průběžných výsledků jich ale nakonec bude mít kolem 70 procent.

Mitt Romney se během celých primárek postupně zbavil všech ostatních soupeřů. Poslední zhruba měsíc tak strávil jako pravděpodobný kandidát strany na prezidenta. Výsledek primárek v Texasu je tak v podstatě jen oficiálním potvrzením toho, co každý ví. Odráží se to i v tom, že republikán v tomto státě stejně jako v několika předchozích, kde se konaly primárky, nevedl kampaň a neslaví tu ani vítězství. 

Místo toho se Romney soustřeďuje na volební souboj s Obamou a získávání peněz na kampaň. Noc na dnešek tráví v centru amerického hazardu Las Vegas v Nevadě, kde spolu s miliardářem Donaldem Trumpem vybírá finance na své volební úsilí. Sešel se tam také s vlivným kasinovým magnátem a rovněž miliardářem Sheldonem Adelsonem, který ještě nedávno podporoval jeho primárkového soka Newta Gingriche.   

Ještě předtím v úterý navštívil Colorado, které stejně jako Nevada bude hrát důležitou roli v podzimních prezidentských volbách. Oba státy patří do skupiny takzvaných kolísavých států, kde voliči nejsou jednoznačně stranicky vyhranění.

Mitt Romney:

„Ať už nás čekají jakékoliv výzvy, nespokojíme se s ničím menším, než abychom Ameriku vrátili na cestu k prosperitě. Oživení naší ekonomiky a zaměstnání více lidí je kvůli prezidentu Obamovi téměř ve všech ohledech těžší. Sám jsem to zažil. Den co den jsem potkával lidi, kteří se svěřovali s tím, jak budovali firmy a dávali lidem práci. Chci tyto zkušenosti šířit dál, protože pro vás a vaše děti chci víc pracovních míst.“

Romney zatím kritizuje Obamu zejména prostřednictvím ekonomických témat, když zdůrazňuje své zkušenosti z podnikání. Jeho kampaň se také podle deníku The New York Times snaží přesvědčit voliče, aby si bývalého guvernéra dokázali představit v prezidentském úřadu. Povzbuzují ji přitom průzkumy z poslední doby, podle nichž je Romney v souboji s demokratickým obhájcem Bílého domu konkurenceschopný. 

Mitt Romney

- Narodil se 12. března 1947 v Detroitu. Vyrůstal jako syn úspěšného podnikatele, šéfa detroitské automobilky George Romneyho, který se z michiganského guvernéra (1963-1969) vypracoval až do první administrativy prezidenta Richarda Nixona jako ministr pro bydlení a rozvoj měst. V roce 1968 se George Romney neúspěšně pokoušel o prezidentskou kandidaturu.
- Willard Mitt Romney je jedním z nejbohatších Američanů, kteří se kdy ucházeli o úřad prezidenta USA; hodnota jeho majetku se odhaduje na 190 až 250 milionů dolarů (3,8 až pět miliard Kč).
- Absolvent práv a podnikatelského managementu na Harvardově univerzitě
- Vydělal jmění jako spoluzakladatel (1984) a později šéf investiční společnosti Bain Capital, která skupovala krachující firmy a po restrukturalizaci (včetně rušení pracovních míst) je prodávala.
- Je členem Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů (mormoni). V roce 1966 odešel jako její misionář šířit víru do Francie, kde strávil 30 měsíců. V této církvi později zastával významné lokální funkce a získal pro ni i svou manželku Ann, s níž se oženil v roce 1969 a s níž má pět synů.
- Popularitu si získal jako šéf organizačního výboru zimních olympijských her v Salt Lake City (2002), jejichž přípravu provázely finanční potíže a které Romney zachránil.
- Jako guvernér (2003-2007) dokázal konsolidovat krachující finance státu Massachusetts a zavedl tam systém všeobecné zdravotní péče.
- Prezidentských primárek se účastnil již v roce 2008, kampaň ukončil po volebním „superúterý“, v němž silnou převahou získal John McCain, pozdější prezidentský kandidát.
- Pokud se dostane do Bílého domu, hodlá prosazovat agresivnější diplomacii, protože podle něj bůh stvořil Spojené státy, aby vládly světu. Prezident Obama podle něj v tomto směru zemi oslabil.
- Jako někdejší krizový manažer chce Romney oživit americkou ekonomiku; mj. snížením daní podnikům z 35 na 25 procent či zvýšením počtu imigračních víz pro vysoce kvalifikované lidi (zejména v matematice a přírodních vědách). Hodlá též prosadit ústavní dodatek o vyrovnaném rozpočtu. Ve zdravotnictví chce zrušit Obamovu reformu a vrátit kompetence jednotlivým státům.