Britský soud rozhodl o vydání Assange do Švédska

Londýn - Britský nejvyšší soud potvrdil vydání Juliana Assange do Švédska, kde čelí podezření, že spáchal sexuální zločiny. Soud potvrdil dřívější rozhodnutí soudů nižší instance. Assangeovi právníci ihned po vynesení rozsudku požádali soud, aby pozdržel vydání jejich klienta do Švédska o dva týdny. Čtyřicetiletý zakladatel serveru WikiLeaks už má jen jednu možnost, jak extradici do Švédska zabránit, a to obrátit se na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Obhájci chtějí ještě prostudovat rozsudek a zvážit, zda se nepokusí případ znovu otevřít. Požádali proto o odklad vydání o dva týdny. Assangeovi právníci argumentují, že evropský zatykač na jejich klienta je neplatný, protože ho nevydal švédský soud, ale prokuratura. Nejvyšší soud ovšem neshledal na tomto postupu nic špatného a vydání potvrdil.

Nicholas Phillips, předseda nejvyššího soudu:

„Žádost o vydání pana Assange byla podána právoplatně a jeho odvolání proti extradici je v souladu s tím zamítnuto.“

Assangeovu extradici do Švédska už loni v únoru potvrdil britský soud první instance. V listopadu pak odvolací soud zamítl Australanovo odvolání a odmítl tvrzení Assangeových obhájců, že vydání evropského zatykače bylo vzhledem k situaci nepřiměřené. Australan se ještě může obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Ten by měl 14 dní na to, aby případ přijal nebo odmítl. „Zvažujeme naši pozici a to, jestli bude nezbytné podat žádost k tomuto soudu a znovu případ otevřít,“ řekla dnes právní zástupkyně Juliana Assange Dinah Roseová.

Pokud se štrasburský soud rozhodne zabývat Assangeovým případem, zůstane Australan v Británii v domácím vězení až do konečného verdiktu. Pokud by ale soud případ odmítl nebo pokud by se Assange do Štrasburku vůbec neodvolal, Británie Australana urychleně Švédsku předá. 

Assange se dnešního vynesení rozhodnutí u soudu neúčastnil. Před soudní budovou ale postával hlouček asi deseti jeho příznivců, kteří vykřikovali, že byl Assange falešně obviněn.

Assangeovi příznivci před soudem
Zdroj: Rex Features/ISIFA

Assangeovi ve Švédsku hrozí obvinění ze sexuálních deliktů

Assange ve Švédsku obvinily dvě ženy, které dříve pracovaly pro WikiLeaks. Jedna tvrdí, že ji v srpnu 2010 „sexuálně obtěžoval“, když odmítl při sexu použít kondom. Druhá tvrdí, že Assange využil k souloži toho, že spala. Švédští vyšetřovatelé Australana ze sexuálních deliktů formálně neobžalovali. Prokuratura ho chce nejprve vyslechnout. Protože však Assange opustil zemi a odmítal se do ní vrátit, vydalo na něj Švédsko mezinárodní zatykač a usiluje o jeho vydání z Británie.   

Assange tvrdí, že se ničeho nezákonného nedopustil. Obvinění jsou podle něj politicky motivovaná a souvisejí s činností WikiLeaks. Server v roce 2010 zveřejnil statisíce tajných dokumentů americké armády o válkách v Iráku a v Afghánistánu a čtvrt milionu amerických tajných diplomatických depeší.  

Australan se brání extradici do Švédska i s poukazem na to, že by mu tam údajně hrozilo větší nebezpečí vydání do Spojených států. Assange tvrdí, že by kvůli WikiLeaks mohl skončit v americké věznici pro podezřelé z terorismu na základně Guantánamo na Kubě, případně že by mu v USA hrozil trest smrti. Spojené státy zatím Assange z ničeho neobžalovaly a ani neuvedly, zda budou usilovat o jeho vydání.

Vývoj Assangeova případu

21. srpna 2010 - Na Assange byl vydán zatykač za to, že obtěžoval jednu ženu a další údajně znásilnil. Assange obvinění odmítl, prokuratura ještě ve stejný den zatykač stáhla. Obvinění pak označila za nepodložené. Den na to ale prokuratura oznámila, že Assange je vyšetřován kvůli obtěžování.    

1. září 2010 – Obnovuje se vyšetřování i pro podezření ze znásilnění. 

18. listopadu 2010 - Na Assange byl ve Švédsku vydán mezinárodní zatykač kvůli znásilnění, sexuálnímu obtěžování a nátlaku.  

7. prosince 2010 - Assange na švédskou žádost zatkla v Londýně policie a soud na něj uvalil vazbu.  

14. prosince 2010 - Londýnský soud nařídil propustit Assange na kauci. Assange ale žije prakticky v domácím vězení v domě svého stoupence v hrabství Norfolk.  

1. února 2012 - Britský nejvyšší soud začal projednávat odvolání Assange proti vydání do Švédska.    

30. května 2012 - Britský nejvyšší soud rozhodl, že Assange může být vydán do Švédska.