Italové volají po přísnějších stavebních předpisech

Řím-  Italská vláda chystá okamžitou pomoc pro severní Itálii. Mimořádné zdanění benzinu má umožnit financování pomoci oblastem zasaženým úterním zemětřesením. Otřesy o síle 5,8 stupně Richterovy škály zasáhly region Emilia Romagna, zemřelo nejméně 17 lidí. Země se tam třásla už podruhé za necelých 14 dní. Počet lidí bez domova stoupl z 6 na 14 tisíc. V noci v regionu zaznamenali nejméně 41 následných otřesů, ten nejsilnější poblíž Modeny měl intenzitu zhruba 3,5 stupně Richterovy škály. Záchranáři dál pátrají na severu země v troskách po těch, kdo přežili.

Včerejší zemětřesení o síle 5,8 stupně si vyžádalo 17 mrtvých, 350 zraněných a 8 000 evakuovaných. Poslední oběť záchranáři vyprostili z trosek až dnes, našli tělo dělníka v továrně firmy Haemotronic ve městě Medolla. 

Celou Itálii šokoval příběh jedné z obětí. Je to farář Ivan Martini. Zemřel pod troskami svého kostela v obci Rovereto nedaleko Modeny. V kostele přitom léta téměř denně kázal. Martini zrovna s dvěma hasiči kontroloval pukliny v kostele po předchozím zemětřesení. Jenže v tu chvíli se země znovu otřásla a na kněze se ze stropu utrhla kamenná deska. Oba hasiči přežili.

Záchranáři v Itálii
Zdroj: AP Photo/Luca Bruno

Dva centy z benzinu půjdou na pomoc

Vláda vyhlásila příští pondělí dnem smutku a podle premiéra Maria Montiho je také připravená pomoci zasaženému regionu. „Nenecháme postižené oblasti na holičkách,“ ujistil premiér. Kabinet chce potřebné finance získat zvýšením zdanění benzinu. Italové si připlatí na litru o dva centy více. Vláda také oznámila, že celostátní výdajové škrty se postižených oblastí nedotknou tolik jako zbytku Itálie. Stát rovněž odloží povinné platby lidem, kteří jsou zemětřesením postižení.

Úterní zemětřesení vážně zasáhlo hospodářství v regionu Emilia Romagna. Udeřilo i na tamní světoznámou výrobu balsamicového octa. Místní produkce delikates se přitom ještě nevzpamatovala z 20. května, kdy při zemětřesení utržili tvrdou ránu také výrobci parmezánu.

Lobbistická organizace Confindustria varovala, že zemětřesení bude mít tvrdé dopady na ekonomiku. „Květnové zemětřesení, které velmi vážně zasáhlo životy lidí, bude mít i dlouhodobé dopady na některé nejvýznamnější průmyslové regiony v Itálii a na oblast s rozsáhlou průmyslovou činností,“ uvedla organizace ve své ekonomické zprávě. „Tímto se už tak dost těžká situace může jen zhoršit,“ stojí dále.

„Bude to silný dopad, pravděpodobně to pocítí celá Itálie, protože celá oblast je velmi průmyslově vyspělá, jsou tam továrny vyrábějící zdravotnická zařízení. Mohly by dokonce chybět potřeby pro lidi, kteří potřebují pravidelnou dialýzu,“ doplňuje spolupracovnice ČT v Itálii Vědunka Lunardi. Zasaženo silně je i zemědělství.

Vznikla také spousta sbírek a kampaní na pomoc regionu. Itálie pravděpodobně požádá Evropu, aby myslela při posuzování stavu italské ekonomiky na dotace na obnovu tohoto regionu. Unie by mohla pomoci s rekonstrukcí regionu i různými strukturálními fondy. O mezinárodní pomoc prozatím ovšem Itálie nepožádala.

Italové se ptají: Jak to, že stavby nevydrží zemětřesení?

Včerejší skoro šestistupňové zemětřesení ničilo továrny, obytné domy i historické památky. V celé oblasti vládne ostrá kritika staveb, které nejsou odolné vůči zemětřesení. Protesty jsou silné, začíná se naléhat, aby byla přijata pro budoucí stavby přísnější opatření.

Italští záchranáři dál pátrají na severu země v troskách po těch, kdo mohli přežít včerejší zemětřesení. Večer ve městě Cavezzo zachránili 65letou ženu. Pod sutinami strávila 12 hodin. Čtyřnozí pomocníci zůstávají hlavní nadějí těch, kdo mohou být pod troskami. Těžká technika je sice připravená, využít se dá ale jen tam, kde záchranáři vědí, že nikdo pod sutinami není. „Dokud nenajdeme tělo, vždycky existuje naděje, že objevíme někoho živého. Proto nepoužíváme těžkou techniku, abychom nezpůsobili další škody,“ vysvětluje záchranář Marco Pellicani.

Obyvatelé regionu Emilia Romagna se bojí dalších následných otřesů. Tisíce lidí zemětřesení připravilo o domov, další čekají, až jim statik povolí návrat domů. V parcích vznikla provizorní tábořiště. Další lidé odešli do stanových městeček. „Máme strach. Náš dům nebyl vážně poškozený, ale bojíme se, a proto jsme si raději koupili stan,“ říká obyvatelka města Carpi Selvina Folloniová.