Irsko přepisuje parlamentní historii, Fianna Fáil zcela propadla

Dublin – Přestože výsledky nejsou ještě zcela sečteny, již nyní je jisté, že vítězství v irských parlamentních voleb může slavit středopravá Fine Gael. Ta spolu s Labouristickou stranou svými výsledky převálcovala dosud suverénně nejúspěšnější irskou politickou stranu Fianna Fáil, která je v očích Irů spojována s ekonomickou krizí. Přestože šance, že by Fine Gael získala většinu v parlamentu, jsou mizivé, budoucí premiér Enda Kenny stále neoznámil, s kým jeho strana utvoří koalici.

„Děkuji vám za vaši podporu a slibuji, že necouvneme před naší odpovědností ani nezradíme důvěru, kterou jste nám dali,“ reagoval na své vítězství předseda Fine Gael Enda Kelly. Fine Gael volilo 36,1 procenta Irů a labouristy na druhém místě 19 procent, což je nejlepší výsledek ve více než stoleté historii této strany. „Pro Labouristickou stranu je to historický den. Poprvé v historii země se naše strana stala druhou nejsilnější stranou,“ uvedl její předseda Eamon Gilmore.

Naopak Fianna Fáil, která je od 30. let dominující stranou v zemi, si ještě nikdy nevedla tak špatně - hlas jí dalo jen 17 procent voličů. V Irsku se volí podle poměrně složitého systému preferenčních hlasů, takže do dnešního rána bylo vyhlášeno jen 131 vítězných poslanců. Parlament má 166 členů, ale volí se jen 165, protože předseda dosavadního zákonodárného sboru automaticky přebírá svou funkci.

V předčasnách irských volbách zvítězila Fine Gael (zdroj: ČT24)

Premiérem bude Enda Kelly, předseda Fine Gael

Fine Gael tak zatím získala 59 poslanců, labouristé 31, Fianna Fáil 14 a levicoví nacionalisté ze Sinn Fein 13. Do parlamentu bylo zvoleno také 14 nezávislých poslanců. Sčítání hlasů ve zbývajících okrscích dnes pokračuje. Již nyní je však jasné, že příštím premiérem bude při prvním zasedání nového parlamentu 9. března zvolen šéf Fine Gael Enda Kenny.

Enda Kenny:

„Nacházíme se v momentu přeměny Irska. Stojíme na pokraji zásadní změny ve vnímání sebe sama, v chápání naší ekonomiky, ve věcech, které se týkají naší společnosti. Tato změna si vyžádá obrovský posun ve víře. A to v době, kdy i myšlenka pouhé naděje na změnu je podrobována zkouškám.“

I když se v Irsku nejčastěji mluví o tom, že novou vládní koalici vytvoří dvě nejsilnější strany, Kenny v sobotu večer v televizním rozhovoru řekl, že je ještě brzy mluvit o formě koalice. Podle místních komentátorů vedení Fine Gael čeká na konečné výsledky a v případě, že se přiblíží „na dostřel“ většině mandátů, bude se možná snažit uzavřít spojenectví s některými nezávislými kandidáty. I když by tito nezávislí byli ideologicky blíž středopravé Fine Gael než labouristé, bylo by to méně stabilnější řešení v době, kdy nová vláda bude muset čelit důsledkům hluboké finanční krize, která vedla k propadu ekonomického růstu, k vzestupu nezaměstnanosti, oživení emigrace a k ohromnému zadlužení země. Přesto Irové neztrácejí naději a stále doufají ve zlepšení situace. „S Gilmorem a Kennym se země pohne kupředu. Doteď to bylo samé bratříčkování, tajné dohody a nečestné jednání bankéřů, developerů a vlády,“ domnívá se labourista David Fitzgerald. 

Vítězové chtějí znovu jednat o podmínkách půjčky MMF

Fine Gael - stejně jako labouristé - také v kampani slibovala, že bude znovu jednat o podmínkách programu pomoci ve výši 85 miliard eur, který s Irskem koncem minulého roku dohodla EU a Mezinárodní měnový fond (MMF) a který většina Irů považuje za nevýhodný a ponižující. Kenny v kampani tvrdil, že bude jednat o snížení úrokové míry na půjčky a o tom, aby ztráty irských bank, které vláda musela zestátnit, nesli i držitelé dluhopisů, nejen irští daňoví poplatníci.

Na hněv voličů doplatila nejvíce právě Fianna Fáil, která pomoc s EU a MMF dojednala. Její nový šéf Micheál Martin byl sice bez potíží zvolen, ale v hlavním městě Dublinu získala strana jen osm procent hlasů a zřejmě jen jediného poslance - dosavadního ministra financí Briana Lenihana. Naopak třeba bývalá vicepremiérka Mary Coughlanová poslanecký mandát neobhájila. Stejně tak neuspělo všech šest poslanců dosavadní vládní Strany zelených, která v novém parlamentu nebude zastoupena. Překvapivě dobře si vedla Sinn Fein, která bývala politickým křídlem Irské republikánské armády. Její předseda Gerry Adams odstoupil kvůli volbám z britského parlamentu, kde sice nezasedal, ale byl tam zvolen ze severoirského Belfastu. Zvoleni byli také dva socialističtí kandidáti.

Je to určující moment v dějinách národa, napsal dnes deník Irish Independent. „Výsledek voleb takřka apokalyptickým způsobem smetl 90 let politiky vycházející z občanské války,“ dodal list. Narážel na fakt, že obě hlavní strany dosud určující tón v irské politice - Fianna Fáil a Fine Gael - se vůči sobě nevymezovaly ideologicky, ale historií. Obě jsou v podstatě středovými stranami, ale liší se hlavně ve vztahu k občanské válce ve 20. letech.

Fianna Fáil (v překladu Bojovníci osudu) byla založena v roce 1926 a v občanské válce v letech 1922 až 1923 její stoupenci bojovali proti smlouvě s Británií, která poskytla Irsku pouze status dominia. Naopak Fine Gael (Klan Irů) založili v roce 1933 stoupenci této smlouvy.