Čína opět uzavírá Tibet pro turisty

Peking – Čínské úřady znovu zavírají Tibet turistům. Nařízení by mohlo souviset s nedávnými sebevraždami. Na protest proti čínské nadvládě se ve Lhase před deseti dny upálili dva Tibeťané. Opatření by stejně tak mohlo mít souvislost s festivalem Saga Dawa, při němž si buddhisté podle tibetského kalendáře připomínají narození Buddhy. Jak dlouho bude zákaz platit, není jasné.

Čínské úřady koncem května sdělily nejvýznamnějším cestovním kancelářím v Tibetu, že na tibetské území nesmí cizinci. „Úřady nám koncem května nařídily, abychom přestali organizovat zájezdy pro zahraniční turistické skupiny do Tibetu. Nevíme, kdy tento zákaz odvolají,“ uvedl zaměstnanec firmy Tibet China International Tour Service. 

Od roku 2008, kdy oblast zasáhly mohutné nepokoje, je Tibet pod přísnou bezpečnostní kontrolou. Cizinci po demonstracích z března 2008 nesměli do Tibetu více než rok. Vstup byl sice poté znovu povolen, ovšem cestující mohou přijet jen ve skupině s čínskými cestovními kancelářemi, kromě čínského víza musí mít ještě zvláštní povolení. 

Měsíc trvající budhistické oslavy přitom každoročně přitahují do Himalájí davy turistů i poutníků. Letošní festival začal 4. června. Tedy v den výročí krvavého zákroku čínských bezpečnostních sil proti prodemokratickým demonstracím na náměstí Tchien-an-men v Pekingu z roku 1989. 

Letos byl Tibet pro cizince uzavřen již jednou v únoru a březnu, kdy si oblast připomínala čtvrté výročí protivládního povstání. Pekingská vláda pravidelně uzavírá tento region v období, které zahrnuje oslavy tibetského Nového roku Losar, připadající letos na 22. až 24. února, a výročí masových protivládních demonstrací v Tibetu z roku 2008.