Ruský novinář opouští zemi z obav o svůj život

Moskva – Dočasně opustit Rusko se z obav o vlastní bezpečnost rozhodl redaktor ruského opozičního listu Novaja gazeta Sergej Sokolov. Stalo se tak po sporu s šéfem ruských vyšetřovatelů Alexandrem Bastrykinem, který novináři údajně vyhrožoval smrtí. Bastrykinovi vadilo, že Novaja gazeta publikovala kritické Sokolovovy články o vyšetřování kauzy v jihoruské obci Kuščovskaja, kde loni v listopadu banda zločinců podřezala a ubodala v jednom rodinném domě 12 lidí, včetně čtyř dětí. Sokolov kritizoval průběh vyšetřování, který vedl jen k mírným rozsudkům, a Bastrykina nepřímo obvinil z korupce.

Šéf vyšetřovatelů po zveřejnění kritického materiálu pozval počátkem června Sokolova na „služební cestu“ na Kavkaz. Sokolov na Bastrykinovy výčitky reagoval omluvou za emotivní tón svých článků, ale šéf vyšetřovatelů údajně jeho vysvětlení nepřijal. Při zpáteční cestě Bastrykinova ochranka po přistání v Moskvě Sokolova odvlekla do lesa, kde Bastrykin novináři hrubě nadával a pohrozil mu, že s ním „zúčtuje“.

Šéfredaktor listu Dmitrij Muratov dnes zveřejnil otevřený dopis Bastrykinovi, v němž žádá záruky bezpečnosti pro všechny redaktory svého listu. Ruští novináři podle moskevského rozhlasu připravují protestní demonstraci, opoziční poslanci Státní dumy vyzývají prezidenta Vladimira Putina, aby se do věci vložil. Sám Bastrykin, ani vyšetřovací výbor, který vede, se k incidentu zatím nevyslovil.

Trvalým mementem pro ruské novináře zůstává kauza redaktorky listu Novaja gazeta Anny Politkovské, která před šesti lety za své kritické články zaplatila životem. Před dvěma měsíci neznámí pachatelé v Moskvě surově zbili redaktorku listu Jelenu Milašinovou.

Houpe se pod Bastrykinem židle?

Ruský server Gazeta.ru dnes dal skandál kolem Bastrykina do souvislosti s razií, kterou ruská policie provedla proti vůdcům opozice před úterní masovou demonstrací v Moskvě. Bastrykin nechal razii podle serveru provést jako poslední pokus o svou záchranu. Vědom si osudných následků, které může mít Sokolovova kauza na jeho profesionální dráhu, chtěl šéf vyšetřovatelů spasit kariéru tvrdým zásahem proti opozici v naději na kremelský vděk.