Několika německým salafistickým organizacím hrozí zákaz

Berlín - Německá policie podnikla rozsáhlé razie proti salafistům. Prohledáno bylo celkem osmdesát objektů v sedmi spolkových zemích, převážně v Hesensku a Severním Porýní-Vestfálsku. Policie hledala důkazy, které by umožnily zakázat fundamentalistické organizace údajně porušující německou ústavu. Německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich už ze stejného důvodu zakázal salafistické sdružení Millatu Ibrahim v Solingenu. Proti dalším dvěma salafistickým organizacím je vedeno vyšetřování a rovněž jim hrozí zákaz.

Podle odhadů radikální salafisté svou propagandou povzbuzují islamisty ochotné k násilí nebo sami pěstují kontakty s teroristickými sítěmi. Plánování konkrétních útoků však vyšetřovatelé neodhalili. „Potřebujeme víc důkazů, abychom dokázali, že dvě další organizace porušují náš ústavní pořádek a že chtějí zlikvidovat demokracii. Proto jsme zahájili toto vyšetřování,“ prohlásil Friedrich.

Friedrich uvedl, že do akcí proti salafistům se v Bavorsku, Hesensku, Severním Porýní-Vestfálsku, Berlíně, Dolním Sasku, Hamburku a Šlesvicku-Holštýnsku zapojilo 800 policistů. Mezi vyšetřovanými organizacemi je i Die wahre Religion (Pravé náboženství), která se nedávno postarala o pozdvižení rozdáváním koránu v několika německých městech. „Hádám, že hledají teroristy. Asi si myslí, že tady někdo plánuje něco zlého. Neznám jediného salafistu. Jsme tady všichni obyčejní muslimové,“ konstatovala ale jedna z obyvatelek Frankfurtu.

Salafisté
Zdroj: ČT24/ISIFA

Pod drobnohled vyšetřovatelů se salafisté dostali v květnu, kdy jich část v Bonnu napadla policisty na protimuslimské demonstraci. Podle spolkového ministra vnitra mají blízko k ideologii al-Káidy.

Hans-Peter Friedrich, ministr vnitra Německa:

„Myslím, že je důležité vyslat jasný signál: Tento stát je liberální stát a liberální země by měla být obzvlášť schopná bránit se proti těm nepřátelům, kteří chtějí zničit naši svobodu.“

Německé úřady v poslední době činnost salafistů stále pozorněji sledují. Jejich propaganda na internetu radikalizovala i islamistu kosovského původu, který v březnu roku 2011 zastřelil na frankfurtském letišti dva americké vojáky. Šlo o zatím jediný uskutečněný teroristický útok motivovaný islamismem na německém území.

V Německu se k salafismu hlásí tisíce lidí

Kolem salafismu se podle poznatků německé kontrarozvědky soustřeďují radikální islamisté a v Německu mají kolem 2 500 až 4 000 přívrženců. Salafisté jsou stoupenci velmi konzervativního pojetí islámu a jsou například pro úplné zahalování žen na veřejnosti.

Německá policie podnikla razie proti salafistům (zdroj: ČT24)