Syrská mise OSN je přerušena, boje se přiostřily

Homs – V syrském městě Homs vzplály prudké boje mezi vládními silami a povstalci. Zatímco se v ulicích střílí, v domech stále pobývá mnoho civilistů. Podle opozice je ve městě obklíčeno tisíc rodin, které se kvůli střelbě v ulicích nemohou dostat do bezpečí. Protiasadovské síly vyzvaly OSN k zásahu. Norský generál Robert Mood, který vede pozorovatelskou misi spojených národů v Sýrii, však krátce poté naopak oznámil její přerušení. Příčinou je právě další zhoršení situace.

Podle velitele pozorovatelské mise OSN Roberta Mooda se násilí v minulých deseti dnech výrazně vystupňovalo, což komplikovalo práci jeho skupiny. „Bojují obě strany a obě mají stále více obětí,“ řekl. Dnes proto Mood oznámil, že kvůli špatné situaci v Sýrii přerušuje pozorovatelskou misi. „Pozorovatelé nebudou do odvolání provádět hlídky a zůstanou na svých místech. Situaci budeme denně hodnotit. Až situace dovolí, bude naše operace pokračovat,“ rozhodl generál. Mise by měla pokračovat nejméně do července, kdy vyprší její mandát.

Opozice by ovšem chtěla, aby spojené národy v Sýrii zasáhly. Tvdí, že v ohrožení života jsou obyvatelé homských čtvrtí Chaldíja, Karbís a Džurat aš-Šija. Zástupci opozice chtějí, aby bylo možné evakuovat z Homsu civilisty a také raněné. Boje v Homsu začaly před několika dny.

Homs ale není jediné místo v Sýrii, kde se bojuje. Vládní síly zaútočily také na několik předměstí Damašku, kde zahynulo nejméně 12 osob. Svědci tvrdí, že armáda střílí bezcílně a že oběťmi jsou zcela náhodní civilisté. Účelem je prý odradit občany od účasti na protestech.

V Sýrii má podle dohody, kterou před dvěma měsíci vyjednal zástupce OSN Kofi Annan, panovat příměří. Ve skutečnosti je soustavně porušováno, od uzavření dohody padly už stovky lidí.