Britští odborníci: Praskající implantáty neohrožují zdraví

Londýn – Britové tvrdí, že vadné prsní implantáty francouzské společnosti Poly Implant Prosthesis (PIP) nejsou zdravotním rizikem. Odborníci oznámili, že implantáty nezpůsobují dlouhodobé zdravotní problémy. Ovšem riziko, že prasknou, je dvakrát větší než u výrobků jiných firem.

Šéf expertního týmu britského státního zdravotnictví (NHS) Bruce Keogh oznámil výsledky výzkumu, který ukázal, že gel užívaný v implantátech PIP není toxický ani karcinogenní a nezpůsobuje dlouhodobé zdravotní problémy. 

„Zjistili jsme však, že tyto implantáty nejsou dostatečně kvalitní a ve srovnání s jinými implantáty je u nich větší pravděpodobnost, že prasknou. Doporučujeme proto ženám, které mají symptomy ukazující na trhlinu…, aby se obrátily na svého lékaře,“ uvedl Keogh. 

Šéf britské asociace plastických chirurgů Fazel Fatah zdůraznil, že ženy by měly mít právo na výměnu implantátů bez ohledu na to, zda už mají trhliny, nebo ne". Odhaduje se, že je má asi 47 tisíc Britek. 

Implantáty plněné neschváleným levnějším silikonovým gelem se vyvážely do řady zemí, včetně ČR. Byly staženy z prodeje a také české ministerstvo zdravotnictví poté doporučilo výměnu všech voperovaných implantátů PIP.