Egyptská armáda: Manipulaci s výsledky voleb nebudeme tolerovat

Káhira - Desítky tisíc demonstrantů opět zaplnily káhirské náměstí Tahrír, aby odsoudily krok vládnoucích egyptských generálů, kteří si dekretem sami určili rozsáhlé pravomoci. Demonstrace mají pokračovat i v dalších dnech. Egypt mezitím napjatě očekává výsledky prezidentských voleb, které se zpozdí kvůli stížnostem, jež musí volební komise posoudit. Armáda už v televizním prohlášení varovala, že jakékoliv pokusy o manipulaci s výsledky nebudou tolerovány, informovalo BBC. Pokárala rovněž oba kandidáty  za to, že se při čekání na oficiální výsledky hlasování oba prohlásili za vítěze. Jejich výroky prý v zemi vyvolaly zmatek a rozpory a nelze je omluvit. Nejvyšší rada ozbrojených sil (SCAF) zároveň uvedla, že dekrety byly nutností, jelikož v zemi je v současnosti chaos.

Minulý týden vydala armáda dekret, který nařizoval rozpuštění parlamentu. Pokyn přišel od Nejvyššího ústavního soudu, který rozhodl, že zákon o volbách do dolní komory parlamentu je neplatný, jelikož členům strany bylo dovoleno soutěžit na místech vyhrazených nestraníkům. Prostřednictvím dalšího dekretu pak armáda získala rozsáhlé legislativní pravomoci.

Na demonstraci dorazili většinově islamisté

Armáda v prohlášení uvedla, že lidé mohou demonstrovat, pokud protesty nenarušují každodenní život. Dnešní protesty propukly po modlitbách. Demonstraci svolalo Muslimské bratrstvo, dorazili na ni ale krom jeho příznivců i sekularisté a skupiny mladých Egypťanů. Kněz vedoucí modlitby na náměstí Tahrír řekl, že jasným vítězem v prezidentských volbách se stal kandidát Muslimského bratrstva Mohammed Mursí. Za vítěze se ovšem již dříve prohlásil i jeho protikandidát Ahmed Šafík.

Demonstrace v Egyptě
Zdroj: ČT24/ISIFA

Výsledky voleb měly být oznámeny už ve čtvrtek, ale místo toho je volební komise odložila na neurčito. V médiích se spekulovalo o tom, že by měly být uveřejněny už během víkendu. Tisíce lidí, většinou islamistů, mezitím vyšly už třetí den do ulic kvůli armádním dekretům. Hlavně islamisté se obávají, že se armáda chystá na vojenský převrat a v případě Mursího vítězství jej stejně v čele země neuzná.

I organizace Human Rights Watch uvedla, že kroky, jež armáda podnikla, naznačují, že k žádnému smysuplnému předání moci do rukou civilní vlády do 30. června nedojde, a zároveň byly vytvořeny podmínky napomáhající porušování lidských práv, napsalo BBC.

Demonstrace v Egyptě
Zdroj: ČT24/ISIFA