Churaví nejen řecká ekonomika, ale i vláda

Atény – Sotva se po dvojích volbách a horečném jednání podařilo sestavit nový řecký kabinet, už dva jeho nejdůležitější členové končí v nemocnici. Ministra financí Vasilise Rapanose tam převezli poté, co omdlel, a premiéra Antonise Samarase čeká v sobotu operace oční sítnice. Rapanos měl přitom dnes večer skládat ministerskou přísahu. Ostatní jeho kolegové to udělali už ve čtvrtek, ale v jeho případě byl tento slavnostní akt odložen, aby končící šéf resortu financí Georgios Zannias mohl ještě Řecko zastupovat na ministerské schůzce v Lucemburku.

Bývalému předsedovi řecké národní banky Rapanosovi se zatočila hlava, omdlel a byl převezen do nemocnice, kde nitrožilně dostal tekutiny a čekají ho vyšetření. Podle řecké státní televize není stav 65letého bankéře nijak vážný, ale lékaři mu doporučili, aby dva až tři dny zůstal v nemocnici. Premiéru Samarasovi se odchlipuje oční sítnice, a je proto také v nemocnici. Onemocnění má prý v počáteční fázi, a není tedy nebezpečné.

Členy řecké vlády trápí nejen zdravotní problémy, ale především hluboká ekonomická krize. Samaras také už na prvním zasedání vlády varoval, že kabinet nebude mít žádnou dobu hájení. Nová dvacetičlenná vláda, kterou Samaras jmenoval ve čtvrtek a která se opírá o pohodlnou většinu v parlamentu, bude žádat od mezinárodních věřitelů dvouletý odklad pro splnění fiskálních cílů vyplývajících z dohody o zahraniční finanční pomoci, která zachraňuje Řecko před bankrotem. Atény budou také chtít nad rámec dosavadních úmluv zmírnit dopady úspor na nezaměstnané a omezit propouštění ve státním sektoru. Mezi dalšími body programového prohlášení je kromě vládního závazku zachovat Řecko v eurozóně také například urychlení privatizace státních a polostátních podniků, zmírnění dopadů razantních rozpočtových škrtů na nízkopříjmové skupiny obyvatelstva, což by mohlo zahrnovat i opětovné zvýšení minimální mzdy.