V chorvatských nemocnicích zůstává šest Čechů, vyšetřování pokračuje

Záhřeb - Po sobotní tragické havárii českého autobusu v Chorvatsku zůstává v tamních nemocnicích ještě šest Čechů. Čtyři dospělí jsou v nemocnici v Gospiči, dvě dívky pak v Záhřebu. Chorvatští experti stále šetří příčiny nehody, mimo jiné zkoumají vrak autobusu. Vyšetřovatelé také vyslechli cestující, kteří v době nehody nespali, a přiklánějí se k verzi, že řidiče autobusu postihl mikrospánek. Český premiér Petr Nečas poděkoval Chorvatům za záchrannou akci.

Podle zpravodaje ČT Jana Moláčka, který je v Chorvatsku, jsou čtyři dospělé ženy v Gospiči ve stabilizovaném stavu. Dvě leží na chirurgii, dvě na JIP. Jedna z žen bude propuštěna v úterý; z České republiky pro ni jede sanitní vůz.

Zlepšuje se stav třináctiletých dvojčat - sester, které kvůli těžkým zraněním musely být hned v sobotu převezeny do univerzitní nemocnice v Záhřebu. Dívka, která utrpěla mnohočetná poranění včetně úrazu mozku a které lékaři začali snižovat dávku sedativ, začíná již sama dýchat, nadále je ale v bezvědomí. Se sestrami jsou jejich rodiče, kteří autobusem necestovali.

Svíčka na místě nehody
Zdroj: ČT24

České úřady jednají o tom, jakým způsobem budou do vlasti přepraveni zbývající zranění. Podle mluvčího ministerstva zahraničí Karla Šrola konzulární pracovníci v Chorvatsku zjišťují, kolik turistů bude propuštěno z nemocnic a kdy. Na základě těchto údajů se poté rozhodne o transportu, vyloučeno není ani opětovné vyslání speciálního letounu.

Řidiče zřejmě přepadl mikrospánek

Různé aspekty nehody nasvědčují tomu, že řidiče autobusu postihl mikrospánek. Nehoda se například stala v brzkých ranních hodinách a na silnici nebyla nalezena brzdná dráha autobusu. Policie zatím ale tuto verzi oficiálně nepotvrdila. Vyšetřovatelé dosud nezveřejnili snímky z dopravních kamer. Nehoda vyvolává velkou pozornost chorvatských médií. Jedná se o první takto vážnou nehodu v letošním roce.

Důsledky nehody autobusu v Chorvatsku tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Dopravní expert Željko Marušič: "Únava tady byla klíčovým faktorem, řidič pravděpodobně usnul. Když vidíte, že vozidlo havaruje beze stop brzdění, první, co vás napadne, je, že řidič usnul."

Chorvatská média připomínají, že za osm a půl roku od otevření dálnice do Dalmácie na ní zahynulo 150 lidí a dalších 1 400 utrpělo zranění. Upozorňují také na to, že vozovka na zhruba půlkilometrovém úseku kolem místa nehody byla během uplynulých let mnohokrát opravována. Silničáři museli povrch dokonce úplně vyměnit, a to kvůli nestabilnímu a nekvalitnímu podloží, které je na chorvatské hlavní dálnici netypické.