Nor vycvičený jemenskou al-Káidou chystá útoky proti Západu

Stockholm - Nor vycvičený jemenskou odnoží teroristické sítě al-Káida je podle evropských bezpečnostních činitelů připraven zaútočit na západní cíle. Muž je údajně „akceschopný“ a nyní pouze čeká, až mu bude sdělen cíl útoku. Informovala o tom agentura AP.

Hrozbu pod podmínkou anonymity potvrdili činitelé tří evropských bezpečnostních služeb. Muž, kterému je prý přes třicet let, se radikalizoval poté, co konvertoval k islámu v roce 2008. V Jemenu strávil „několik měsíců“ a podle zpravodajců tam pravděpodobně stále je.

„Jsme přesvědčeni, že je akceschopný a pravděpodobně mu bude brzy určen cíl. A ten cíl je pravděpodobně na Západě,“ řekl jeden z bezpečnostních činitelů. Zpravodajec z další evropské země uvedl, že podle jeho informací ještě nebyl žádný konkrétní cíl vybrán. Činitelé nesdělili, jaká preventivní bezpečnostní opatření jejich země přijaly.

Podobného scénáře se západní zpravodajské služby dlouho obávaly. Konvertita vycvičený teroristickou sítí totiž v Evropě a ve Spojených státech nemusí být nápadný a navíc může do řady zemí cestovat bez vízových omezení.

Vraždění salafisty Meraha šokovalo svět

Svět vyděsily tento rok už hrůzné činy útočníka z Toulouse a Montauban Mohammeda Meraha. Merah se hlásil k teroristické síti al-Káida. Jeho radikalizace začala už v salafistické ideologické skupině, pokračovala ovšem i v Afghánistánu a Pákistánu. Tam se cvičil spolu se členy hnutí Taliban, kvůli čemuž ho sledovala i domácí rozvědka. Jeho temnou stránku ale včas neodhalila. Vražda sedmi lidí měla být podle útočníka mstou za palestinské děti.

Anders Breivik
Zdroj: ČTK/AP/Berit Roald

Evropu šokoval rovněž čin dalšího Nora Anderse Breivika, který nyní čelí obvinění z teroristických činů a hrozí mu 21 let vězení, nebo doživotní léčba v psychiatrické léčebně. Breivik loni v červenci nejprve odpálil bombu v Oslu, kde zemřelo osm lidí. Pak odjel na ostrov Utöya, kde postřílel 69 lidí. Obžalovaný tvrdí, že zabíjel v sebeobraně v rámci boje proti multikulturalismu a proti muslimskému přistěhovalectví.