Asad „lituje“ incidentu s letounem, Turecko vyslalo do vzduchu stíhačky

Damašek - Turecká armáda vyslala už třetí den po sobě do vzduchu stíhačky, když se syrské nákladní vrtulníky pohybovaly v blízkosti turecké hranice. Syrský prezident Bašár Asad ale v tureckém tisku prohlásil, že nepřipustí, aby současné napětí mezi Sýrií a Tureckem vyústilo v otevřený ozbrojený konflikt. Vztahy mezi oběma státy zhoršilo červnové sestřelení tureckého průzkumného letadla syrskou protiletadlovou obranou. Asad uvedl, že by si býval přál, aby se to nestalo. Ze syrské armády mezitím dezertovalo na 90 vojáků, a to včetně generála dělostřelecké divize. Zřejmě uprchli právě do Turecka.

„Dozvěděli jsem se, že to (letadlo) patří Turecku až poté, co bylo sestřeleno. Říkám na sto procent: 'Kéž bychom jej bývali nesestřelili',“ citoval Asada ve svém dnešním vydání turecký deník Cumhuriyet. Průzkumný stroj vletěl podle Ankary do syrského vzdušného prostoru jen
nakrátko, jinak byl prý v mezinárodním prostoru. Trosky letounu a oba členy posádky se zatím nepodařilo najít.

Podle Asada se vojenské letadlo pohybovalo v koridoru, kterého využily izraelské letouny třikrát v minulosti k bombardování Sýrie. V roce 2007 podle OSN Izrael podnikl nálet na skoro dokončený syrský jaderný reaktor, ve kterém by údajně bylo možné vyrábět jaderné hlavice. "Jsme ve válečném stavu a jakékoli neidentifikované letadlo je nepřátelským
letadlem," podotkl Asad. Turecká strana nicméně tvrdí, že stroj vydával identifikační signál.

F-4 Phantom v USA
Zdroj: ČT24/Wikipedia

Podle armádního prohlášení vzlétly čtyři stíhací stroje F-16 ze základny v jihotureckém Incirliku a dva z Batmanu na východě Turecka a přelétaly nad jihotureckou pohraniční provincií Hatay. Syrské nákladní vrtulníky se prý do tureckého vzdušného prostrou nedostaly.
   
Turecká vláda po incidentu se sestřeleným strojem zpřísnila režim na hranici. Armáda dostala pokyn považovat za ohrožení každý syrský stroj operující v blízkosti hranice. Armáda pak na jih vyslala posily a také protiletadlovou obranu.

Další zpráva o krutém mučení v Sýrii

Zpráva humanitární organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že syrské zpravodajské služby provozují v zemi 27 věznic, ve kterých krutě mučí zadržené lidi.

Bývalý syrský vězeň:

"Věšeli nás za ruce do vzduchu. Bili nás a říkali: Chceš svobodu a demokracii? Tady je ta tvoje svoboda a demokracie."

Boje v Sýrii
Zdroj: ISIFA/EPA/YOUSSEF BADAWI

Lidé jsou v těchto žalářích biti klacky a kabely, páleni kyselinou a sexuálně zneužíváni. Zástupci režimu jim rovněž vytrhávají nehty. HRW zprávu vypracovala na základě rozhovorů s více než 200 lidmi, kteří mučení ve věznicích zažili. „Když mě vzali k výslechu potřetí, vytrhali mi nehty. Měli na to speciální kleště,“ podotkl třináctiletý bývalý vězeň.

Ole Solvang, výzkumník, Human Rights Watch:

„Z této zprávy je jasné, že mučení je obecně rozšířené a systematické. Nasbírané informace naznačují, že vláda to toleruje, a dokonce sama prosazuje.“

„Použili dva dráty spojené s autobaterií a dávali mi elektrošoky. Použili dvakrát elektrický paralyzér na mé genitálie. Myslel jsem, že již nikdy neuvidím rodinu. Takto mě mučili třikrát po tři dny,“ citovali autoři zprávy jednatřicetiletého Syřana, který byl v červnu vězněn ve městě Idlíb. "Rozsah a nelidskost této sítě mučících center jsou skutečně hrozné. Rusko
by nemělo držet ochranou ruku nad lidmi, kteří za to odpovídají," řekl výzkumník HRW Ole Solvang.

Asad "lituje" incidentu s tureckou stíhačkou (zdroj: ČT24)

Zpravodajské služby využívají centra mučení podle HRW od loňského března, kdy vláda syrského prezidenta Bašára Asada začala tvrdě potlačovat protesty, které mají za cíl především prezidentův odchod.