Spor o moc v Rumunsku trvá, vláda chce zbavit prezidenta úřadu

Bukurešť - Rumunská vládní koalice premiéra Victora Ponty zahájila kroky, kterými se pokusí zbavit prezidenta Traiana Baseska úřadu. Soupeření o moc mezi nejvyššími představiteli země trvá. Prezident, který byl před nástupem do úřadu předsedou středopravé Demokratické strany, patří k největším rivalům sociálnědemokratického premiéra Ponty.

Podle šéfa Poslanecké sněmovny poslanci z premiérovy strany PSD a jejich spojenci z Národní liberální strany (PNL) požádali o svolání mimořádné schůze obou komor Parlamentu na čtvrtek a pátek. Zákonodárci by na ní měli zkoumat žádost o zbavení funkce prezidenta Baseska. Vládní koalice obviňuje prezidenta z překročení pravomocí a neoprávněného vměšování do státních institucí.

Spory o moc mezi prezidentem a premiérem trvají od Pontova nástupu do úřadu (7. května 2012). V úterý premiérova PSD a její spojenec PNL sesadily předsedy obou komor parlamentu, kteří byli Baseskovými spojenci, a nahradili je politiky blízkými šéfovi kabinetu.

Pokud parlament Basesca sesadí, musí ještě požádat o stanovisko ústavní soud, to ale není právně závazné. Pravomoci prezidenta by v případě odvolání převzal předseda Senátu, kterým je čerstvě šéf PNL Crin Antonescu. O tom, zda má Basescu skutečně skončit, by museli během 30 dnů rozhodnout rumunští voliči v referendu. Prezident se v Rumunsku volí přímo. Basescu, ale i nezávislí politologové tvrdí, že cílem vládní koalice je vyšachovat prezidenta coby garanta nezávislé justice a chránit tak zkorumpované politiky.

Ponta, který čelí výzvám, aby se kvůli plagiátorské aféře vzdal svého titulu a rezignoval, se také dostal do sporu s rumunským ústavním soudem. Rozepři podnítila otázka účasti čelných rumunských představitelů na summitu Evropské unie. Podle verdiktu soudu měl Rumunsko zastupovat prezident Basescu, Ponta však verdikt ignoroval a na schůzku sedmadvacítky do Bruselu odcestoval. Premiér tvrdil, že se řídil doporučením parlamentu, podle kterého by měl Bukurešť na summitu zastupovat on. Napadl také nezávislost soudu, když řekl, že ho ovládá prezident.

Victor Ponta
Zdroj: ČT24/www.victorponta.ro

Nejvyšší justiční orgán obvinil premiéra a jeho stranu, že se snaží tuto instituci rozložit. Za útoky na nezávislost soudu sklidila rumunská vláda kritiku ze strany Evropské komise a USA.

Vládní koalice však učinila krok zpět, když Ponta požádal ministra spravedlnosti, aby stáhl stížnosti na soudce rumunského ústavního soudu. Ty byly podány k Agentuře pro integritu (ANI) poté, co se rozhořel spor ohledně Pontovy účasti na unijním summitu. Ministr spravedlnosti zpochybnil působení některých ústavních soudců a vyzval je k demisi.

Podle prohlášení PSD chce premiér dnešním krokem ukázat, že zcela respektuje nezávislost demokratických institucí a integritu rumunské justice. ANI, která se zabývá otázkami střetů zájmů a slučitelnosti funkcí, ráno sdělila, že žádost o stažení stížností zatím neobdržela.