Na turisty pod Elbrusem číhá nebezpečí

Moskva – V pátek večer skončil výlet moskevských turistů na Elbrus na neklidném severním Kavkaze smrtí tří z nich a vážným zraněním zbylých dvou. Při přepadení v Kabardsko-balkarské autonomní republice prý turisté odmítli vydat ženu ze svých řad zamaskovaným ozbrojencům a ti odpověděli palbou z automatických zbraní. V noci na sobotu zde také byla výbuchem poškozena lanovka na Elbrus, ale sabotáž se naštěstí obešla bez zraněných. Na turisty chystající se na Elbrus i nadále číhá nebezpečí. Úřady dnes oznámily, že zneškodnily nálož o síle sedmdesáti kilogramů trhaviny TNT v automobilu, zaparkovaném u jednoho hotelu v Kabardsko-balkarské autonomní republice na jihu Ruska.

Pětice výletníků, čtyři muži a jedna žena, si na letišti najala jako taxík mikrobus s místním řidičem. Cestou je předehnal osobní vůz, z něhož se vyklonil zamaskovaný muž a několikrát jim policejním obuškem přikázal zastavit. Řidič se domníval, že jde o policejní kontrolu, kterých poslední dobou přibylo, a zastavil. Z auta vystoupili tři muži v maskách, oblečení do maskovacích uniforem a s automaty Kalašnikov v rukou.

Žena v mikrobusu skutečně cestovala, ale odmítla vystoupit a podpořili ji i její společníci. Když ozbrojenec neuspěl se snahou vytáhnout turistku z vozu násilím, poodstoupil o pár kroků a vypálil ze zbraně dávku do mikrobusu. Podle vyšetřovatelů jsou dva zranění nyní hospitalizováni v Nalčiku s průstřely končetin a hrudi, mezi třemi oběťmi je i osmatřicetiletá žena. Řidič vozu vyvázl z přepadení bez zranění.

V autě policisté našli tři bomby 

Ve voze žiguli, které prý patřilo jednomu z nedávno zlikvidovaných teroristů, se podle policistů nacházely celkem tři samostatné bomby. Nálože doplňovaly roznětky a zápalná šňůra. Vzhledem k situaci byly podle rozhlasové stanice Echo Moskvy všechny sjezdovky pod Elbrusem uzavřeny a pro turistické výpravy také platí zákaz vysokohorských túr. Úřady dnes také zavedly ve dvou okresech pod Elbrusem zvláštní režim protiteroristické operace.

Moskva se nyní snaží nalákat velké investice na Kavkaz do rozvoje turistiky, která se má stát jednou z cest rozvoje dosud velmi chudého regionu s vysokou nezaměstnaností zejména mládeže, a dosud závisejícího především na federálních dotacích. Experti však pochybují o zdaru těchto plánů, pokud se bezpečnostní situace v regionu zásadně nezmění. Velké boje s čečenskými separatisty zde sice ustaly už před lety, ale násilí se mezitím rozšířilo i do sousedních republik a stalo se všedním jevem.

Lidé ruší své zájezdy na Elbrus

Po pátečním zavraždění moskevských turistů podle cestovních kanceláří přibylo klientů, kteří zájezdy na Elbrus ruší. Místní hotely jsou naplněny podle odhadů jen z poloviny, ačkoliv sezona vrcholí. První vlna storen vypukla už v prosinci po vraždě moskevského fotbalového fanouška skupinou Kavkazanů, která vedla k nacionalistickým nepokojům v metropoli.