Před záplavami nebyli lidé včas varováni

Moskva - Ruské úřady připustily chyby při informování obyvatel o záplavách v Krasnodarském kraji. Připustily, že systém včasného varování měl nedostatky. Svůj post už musel opustit šéf krymského okresu. Při záplavách zemřelo nejméně 171 lidí. Rusko dnes za oběti drží smutek. Nejhůř bylo zasaženo město Krymsk. Voda pomalu opadá, a i když si lidé od prezidenta Putina vyslechli sliby finanční pomoci, začínají se ptát, proč k něčemu takovému došlo. A ukazují na místní úřady, ty už zahájily kriminální vyšetřování kvůli podezření z nedbalosti.

Obyvatelé tvrdí, že mrtvých mohlo být mnohem míň, pokud by včas dostali varování. Ministr pro mimořádné situace už přiznal chyby. „V práci místních řídících pracovníků a některých organizací došlo k chybám, ne všichni obyvatelé byli včas varováni,“ řekl ministr pro mimořádné situace Vladimir Pučkov. Systém včasného varování podle něj sice zafungoval, ale nikoli „komplexně“. Právě na nedostatečnou informovanost si stěžovali místní obyvatelé i představitelé. Starosta Krymsku tvrdil, že varování obdržel v pátek až ve 22:00, tedy jen čtyři hodiny před katastrofou.

Podle ruských zpravodajských webů úřady nutí obyvatele postižených obcí, aby podepisovali prohlášení, že byli včas varováni před katastrofou.

Podle místních může za katastrofu i upouštění velkého množství vody z blízké přehrady. Část vyplavených tvrdí, že se stali obětí záměrného upuštění přehrady, které mělo zachránit větší a lidnatější města dál po proudu. „Silné deště tu jsou časté a obvykle bez problémů. Řeka při nich nestoupá. Jedině, když zvednou stavidla na přehradě. Úřady si můžou říkat, co chtějí. Všichni víme, že jsou to lži,“ říká Jelena Topalovová. 

Místní úřady a vyšetřovatelé ale trvají na tom, že ať už úmyslem, či nedopatřením přehrada vodu neupouštěla. Vyšetřovatel Ivan Senegrov odmítá, že by tohle byla příčina pohromy. „Vypouštění vody probíhalo normálně, podle plánu. Nedošlo k přelití přehrady, takže upouštění nemohlo způsobit záplavy,“ tvrdí. 

Pobouření lidí se gubernátor Krasnodarského kraje Alexandr Tkačov rozhodl zmírnit vyhazovem vedoucích pracovníků místní správy. O svá místa přišli například starosta nejpostiženějšího města Krymska a šéf Krymského okresu. V parlamentu v Moskvě sílí hlasy po odvoláním samotného Tkačova.

Velká voda zasáhla region v noci na sobotu. Putin slíbil rodinám obětí kompenzaci ve výši dvou milionů rublů (více než 1,2 milionu korun). Prezident vyhlásil smutek poté, co v sobotu do oblasti osobně přiletěl. Jde o první přírodní katastrofu v Rusku od návratu Putina do prezidentského křesla. Vlajky dnes na státních úřadech zůstávají po celý den na půl žerdi. Oběti tragických záplav si připomínají i věřící při bohoslužbách.

Většina obětí přišla o život v oblasti kolem Krymsku, kde žije asi 57 tisíc lidí. Mrtví jsou ovšem hlášeni i z oblasti u Černého moře. Krasnodarský guvernér oznámil, že záplavy zasáhly asi 24 tisíc lidí, voda zaplavila asi 5 000 domů.