Po skoku z mostu v Mostaru se zřejmě utopil Čech

Sarajevo – Podle všeho se včera v Mostaru utopil mladý Čech. Informují o tom místní média. Spolu s dalším mladíkem skočil se Starého mostu nad řekou Neretvou. Jenže na rozdíl od svého kamaráda se už nevynořil. Policie po mladíkovi, který má pocházet z Brna, neúspěšně pátrá. České velvyslanectví zatím nemá informace, zda jde skutečně o českého občana.

Podle svědků včera po deváté hodině večer skočil mladík z mostu, pár minut ležel bez hnutí na hladině a pak se potopil. Lidi na břehu se mu snažili pomoci, ale než k němu doplavali, mladík zmizel pod vodou. Mostarská policie řekla chorvatskému deníku Slobodna Dalmacija, že mladík pochází z Brna.

Český velvyslanec v Bosně a Hercegovině Tomáš Szunyog zatím ale nemá o události detailnější informace, dostal pouze od policie telefonickou zprávu, že se po mladíkovi pátrá. Proto český velvyslanec nemohl potvrdit, zda jde skutečně o mladíka z Brna. „V tuto chvíli nemůžeme potvrdit, zda šlo o občana České republiky,“ řekl v rozhovoru pro ČT24.   

Mostarský most je častým místem podobných událostí, které nezřídka končí tragicky. Most, postavený v 16. století, je jednou z hlavních pamětihodností města. Za bosenské války byl v roce 1993 zničen, jeho obnova byla dokončena v roce 2004. Most se v nejvyšším bodě vypíná více než 20 metrů nad hladinu řeky, skoky z tohoto místa patří k místní tradici. Soutěže ve skocích se tu konají každé léto už od roku 1968.

Telefonát českého velvyslance Tomáše Szunyogy (zdroj: ČT24)