Nejhledanější válečný zločinec se možná soudu vyhne

Paříž - Maďarská konzervativní vláda možná nepožene před soud nejhledanějšího nacistického válečného zločince Lászlóa Csatárye, který byl nalezen v Budapešti. Uvedl to francouzský historik a „lovec nacistů“ Serge Klarsfeld, podle jehož názoru byl Csatáry „malou rybou“ bez větších pravomocí. Socialistická opozice v Maďarsku naopak vyzvala k rychlému zatčení a obžalování Csatáryho. Také Paříž se vyslovila pro jeho postavení před soud. Csatáry měl za války pomáhat deportovat více než 15 tisíc Židů z Košic do Osvětimi.

Jeruzalémské Centrum Simona Wiesenthala v dubnu uvedlo, že se v Maďarsku ukrývá sedmadevadesátiletý Csatáry, který se jako policejní šéf v Košicích na jaře 1944 podílel na deportaci tisíců Židů do Osvětimi a byl v nepřítomnosti odsouzen v bývalém Československu k trestu smrti.

Centrum tehdy vyzvalo Budapešť k jeho dopadení a postavení před soud. Maďarské úřady sice zahájily vyšetřování, ale k jeho výsledkům se dosud nevyjádřily.

„Nic jsem neudělal,“ tvrdí Csatáry alias Smith

Reportéři britského deníku The Sun posléze nalezli a identifikovali hledaného v budapešťském bytě, kde žije pod jménem Smith. Vyfotografovali ho i natočili. Britští novináři s mužem prý krátce mluvili. „Nic jsem neudělal, odejděte odtud,“ řekl jim a zaklapl dveře.

Hlavní maďarský prokurátor Jenö Varga nedělní informaci nepotvrdil, jen poznamenal, že probíhá vyšetřování. „Prokuratura zkoumá obdržené informace,“ uvedl.

Židé
Zdroj: ČT24

Opoziční socialisté vyzvali k co nejrychlejšímu zatčení a obžalování odhaleného nacistického zločince. Pozastavili se také nad tím, že britští investigativní novináři byli při jeho hledání
úspěšnější než maďarské úřady.

Mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Bernard Valero:

„Nacistické zločiny jsou nepromlčitelné. Domníváme se, že nacističtí zločinci se musejí zodpovídat ze svých činů justici, ať se nacházejí kdekoli.“

Válečných zločinců už je minimální množství

Klarsfeld řekl, že o Csatárym toho v minulosti mnoho neslyšel, „Podle mého názoru neměl velké pravomoci, byl to nejspíš kompars,“ usoudil předseda Sdružení synů a dcer deportovaných francouzských Židů. Podle něj je nyní Csatáry považován za nejhledanějšího zločince, protože po tolika letech zbývá málo lidí na útěku, kterým je více než 90 let. Před 30 lety by byl na seznamu až asi 3500. v pořadí.

Csatáry se po odsouzení k smrti v Československu v roce 1948 ukryl do Kanady, kde pod falešnou identitou žil v Montrealu a Torontu jako obchodník s uměním. Kanadské úřady v roce 1995 objevily jeho pravou identitu a muž utekl do Maďarska. Předtím podle Centra Simona Wiesenthala přiznal kanadským vyšetřovatelům, že se podílel na deportaci Židů, ale svou roli označil za malou. Podle jeruzalémského centra Csatáry ovšem jednal s Židy krutě, bičoval ženy a nutil je hloubit zákopy holýma rukama.