Atentátník z Burgasu zatím neznámý, mohl by ale pocházet z Dagestánu

Burgas - Včerejší atentát proti izraelským turistům v Bulharsku podle tamního ministra vnitra spáchal sebevražedný atentátník, který měl u sebe falešné americké doklady. Americká FBI a CIA pomáhají spolu s izraelskými vyšetřovateli v Bulharsku s pátráním. Totožnost útočníka ale stále není známá. Bulharská média ovšem podle neoficiálních zdrojů tvrdí, že by mohlo jít o člověka z Dagestánu. Po bombovém útoku na autobus u letiště v Burgasu přišlo o život 7 lidí a tři desítky lidí byly zraněny. Izraelský premiér z útoku obvinil Írán. Ten ale v reakci na bombový útok oznámil, že odsuzuje „všechny teroristické činy ve světě“. Ministr obrany Ehud Barak řekl, že útok provedlo libanonské hnutí Hizballáh, které Írán podporuje. Hizballáh podíl na atentátu popřel. Večer se pro cestující znovu otevřelo uzavřené letiště v Burgasu, na místě ale panují přísná bezpečnostní opatření.

Úřady oznámily, že včerejší útok na autobus s izraelskými turisty na letišti v Bulharsku spáchal sebevražedný útočník s falešnými americkými doklady. „Našli jsme osobu, která byla sebevražedným útočníkem. Ta osoba měla falešný řidičský průkaz ze Spojených států,“ uvedl bulharský ministr vnitra na letišti v Burgasu. Byl nalezen i zfalšovaný americký pas. Pravděpodobného atentátníka zachytila v areálu hodinu před výbuchem bezpečnostní kamera. Podle médií to byl muž evropského typu s dlouhými vlasy. Vyšetřovatelé odebrali vzorek DNA a pokusí se tak určit totožnost útočníka.

Vyšetřovatelé už mají i otisky atentátníka, v žádné databázi je ovšem nenašli. A to ani v americké, ani izraelské. Znají tedy jenom jeho podobu ze záběrů bezpečnostních kamer a z nalezených dokladů znají také jeho falešná jména.

Bulharské i švédské úřady dementovaly informaci bulharského portálu Inter-view.info, podle níž  má atentát údajně na svědomí 33letý Švéd, jehož otec je Alžířan a matka Finka. Od prosince 2001 do července 2004 byl prý na americké základně Guantánamo, odkud byl propuštěn na žádost švédské vlády s tím, že nepředstavuje nebezpečí pro USA.

Údajný sebevražedný útočník na záběrech bezpečnostní kamery
Zdroj: Bulgarian Interior Ministry/AP Photo

Při výbuchu autobusu zemřelo 7 lidí, 34 dalších osob se zranilo. Mezi oběťmi je pět izraelských turistů a také další dva lidé, z nichž jeden je bulharský řidič autobusu. Sedmá oběť by měla být právě sebevražedným atentátníkem. V průběhu noci se objevila mylná informace, že v nemocnici zemřela zraněná žena, obětí by tak bylo osm, jenže tato informace se nepotvrdila.

Dva zranění jsou nicméně ve velmi vážném stavu, záchranáři je letecky převezli do Sofie. Izrael poslal do Burgasu letecký speciál s lékaři a zástupci úřadů, kteří mají zajistit převoz mrtvých a zraněných zpět do vlasti. Během noci vyšetřovatelé pracovali na identifikaci obětí.

Včera izraelský premiér Netanjahu označil za viníka Írán. Íránská státní televize dnes odmítla jakýkoli podíl Teheránu na atentátu. V komentáři na svém webu označila izraelská obvinění za „směšná“ a „senzacechtivá“. Taková obvinění jsou podle íránské televize pokusem zdiskreditovat Írán a jeho spojence, jako je Sýrie.

Mluvčí íránské diplomacie Ramín Mehmanparast:

„Islámská republika, největší oběť terorismu, má za to, že terorismus ohrožuje životy nevinných… je nehumánní, a proto ho tvrdě odsuzuje.“

Izraelský ministr obrany Ehud Barak zase obvinil z činu libanonské radikální hnutí Hizballáh. „Jsme odhodláni najít ty, kdo útok vymysleli a provedli, a zúčtovat s nimi. Zároveň chceme dál žít tak jako dosud a zajistit, že se izraelští turisté můžou za určitých bezpečnostních opatření podívat kamkoli je to možné,“ řekl Barak.

K útoku došlo přesně na den po 18 letech od jiného, podstatně krvavějšího útoku. V roce 1994 zabil sebevražedný atentátník v židovském centru v Buenos Aires 85 lidí. Útok se připisuje militantnímu proíránskému hnutí Hizballáh.

Podle zvláštního zpravodaje ČT Davida Miřejovského atentát poznamenal náladu v zemi. Lidé jsou z této události vyděšení. „Bezpečnostní opatření v Bulharsku jsou největší, které jsem kdy v Bulharsku viděl,“ říká Miřejovský. Policisté jsou v podstatě všude, dokonce i letiště v Sofii je prakticky uzavřené. Lidé musejí projít několika kontrolami, než se vůbec dostanou do samotné budovy. V Burgasu jsou opatření ještě přísnější. 

Bulharské úřady tvrdí, že nic nezanedbaly, pravidelně prý jednaly s izraelskými úřady o potencionální hrozbě. Poslední jednání proběhlo před měsícem a Bulhaři nedostali žádnou informaci, že by nějaký útok hrozil.

Ruzyň zpřísnila bezpečnostní opatření, návštěvníci Bulharska musí počítat se zpožděním

Kvůli včerejšímu teroristickému útoku v Bulharsku zpřísnilo bezpečnostní opatření i ruzyňské letiště. Nasadilo specialisty na vyhledávání výbušnin a posílilo policejní hlídky u letů do Izraele. Ty v noci odletěly podle plánu. I do Bulharska se dál létá, jen místo do Burgasu byly až do večera lety přesměrovány do Varny, případně do Sofie. Nyní už je letiště v Burgasu otevřené pro cestující, na místě ale panují přísná bezpečnostní opatření. Logicky se proto prodlužuje čas dopravy na místo dovolené, s čímž musejí turisté počítat. Český velvyslanec v Bulharsku Pavel Vacek upřesnil, že se zpřísnily procedury na letištích, takže je potřeba počítat s delším časem na odbavení, přinejmenším dvě hodiny. Pod přísnější ostrahou jsou také autobusová a železniční nádraží a pošty.

Společnost Travel Service dnes měla z Prahy naplánovaných pět letů do Burgasu, všechny lety ale byly odkloněny do Varny. „Zatím nevznikají problémy, cestovní kanceláře informovaly klienty,“ uvedla mluvčí společnosti Travel Service Vlaďka Dufková. Poznamenala ovšem, že ve Varně trvá kvůli bezpečnostním opatřením odbavení cestujících déle. Poslední přílet linky z Varny proto nabral zhruba 50 minut zpoždění.

Se zdržením by návštěvníci Bulharska měli počítat i při odletu. Kvůli zostřeným bezpečnostním kontrolám by se měli na letiště dostavit tři hodiny předem. Bulharsko je jedním z nejvyhledávanějších letních turistických cílů Čechů. Loni tuto zemi navštívilo 89 000 turistů z Česka. Čeští turisté podle zástupců cestovních společností výbuchem autobusu ohroženi nebyli.