Vězeňská převýchova v Afghánistánu – z kriminálníků teroristé

Kábul – Afghánské věznice jsou přeplněné. Na jednom místě jsou za mřížemi obyčejní zlodějíčkové spolu se zajatými bojovníky Tálibánu. Obrátit zločince na správnou cestu se přitom v afghánských věznicích příliš nedaří. Spíš naopak, káznice fungují jako náborová střediska Tálibánu. Z kriminálníků se tak ve vězeních stávají teroristi.

Afghánská vězení jsou v děsivém stavu. Nejsou peníze. Důkazem je i vězení Balkh v Mazáre-šarífu. Je to přeplněná budova ve špatném technickém stavu. Původně to byl rodinný dům, teď si v něm ale 450 mužů odpykává trest. Mnoho z nich se dovnitř nevejde a musí spát na dvorku, i když v zimě padají teploty hluboko pod nulu. 

Polovina trestanců se sem dostala za běžné zločiny, jako jsou krádeže. Ti tu stráví několik měsíců a pak jsou volní. Spolu s nimi jsou ale ve vězení i zajatí bojovníci Tálibánu. Podle zákona by přitom tyto skupiny k sobě vůbec neměly mít přístup. Realita je ovšem jiná.  

Věznice: náborové centrum Talibanu (zdroj: ČT24)

Mladíci odsouzení za krádeže nebo podobné zločiny přicházejí do vězení bez peněz a bez budoucnosti. Jsou tak ideální materiál pro verbíře Tálibánu. „Je to obrovský risk, když zavřeme do společných věznic tisíc tálibánců, naverbují tisíc nových bojovníků,“ říká Amir Džamšed, ředitel vězeňské služby. 

Často přitom stačí ve vězení nabídnout jen místo na spaní v teplé místnosti a přísun opia. Ředitel věznice má za mřížemi špehy, kteří mu přesně popisují, jak nábory vypadají. Udělat s tím ale nemůže nic. Snaží se alespoň rozdělit ubikace a jednotlivé skupiny separovat. Na to ale často chybí peníze a samostatná vězení pro radikály jsou hudbou velmi daleké budoucnosti.