Afričanům, kteří jsou nakaženi HIV, přestávají působit léky

Washington - Afrika se potýká s nárůstem rezistence viru HIV vůči lékům. Uvádí to nová studie zveřejněná odborným časopisem Lancet. Podle vědců za to může nedodržování léčebné kůry a nedostatek jídla a vody. Jak zajistit léky pro více nakažených, řeší mezinárodní konference o AIDS, která začala ve Washingtonu. Sjelo se a ní 25 tisíc lidí.

Virus mu změnil život, zatím ho ale nezabil. Američan Guy Jenkins-Bass žije s HIV už 13 let. Pomohla mu včasná a dlouhodobá léčba, jejímž základem jsou takzvané antiretrovirální léky. „Když mi bylo 18, znásilnil mě člověk, se kterým jsem tehdy chodil. Byl pozitivní. To byla moje první sexuální zkušenost,“ prohlásil pacient.

Guy má štěstí, že je léčba ve Spojených státech relativně dostupná. V opačném případě by se jeho jméno mohlo objevit mezi desítkami tisíc dalších, jejichž smrt připomíná pokrývka rozprostřená ve Washingtonu. „Jako člověk, který žije s AIDS 25 let, jsem si myslel, že tu moje jméno bude taky. Když to vidím, tak si říkám, kolik lidí mohlo žít, kdybchom dřív měli dost odhodlání a prostředků,“ konstatoval Christo Greyling z humanitární organziace World Vision.

Afričané umírají na AIDS
Zdroj: ČT24/ISIFA

Úmrtí spojených s AIDS sice globálně ubývá, neplatí to ale pro celý svět a pro všechny vrstvy společnosti. Odborníci upozorňují, že jde stále o pandemii. Podle OSN je po celém světě nakaženo virem HIV 34 milionů lidí - tři čtvrtiny z nich v subsaharské Africe. „Jen polovina lidí, kteří potřebují terapii, ji skutečně dostane. Navíc na každého léčeného člověka v rozvojovém světě připadají dva nově nakažení. Takže to je skoro prohraná bitva,“ podotkl ředitel amerického Institutu pro infekční nemoci Anthony Fauci.

V rozvojových zemích má k antiretrovirálním lékům přístup 8 milionů lidí. OSN chce, aby se tento počet do tří let zdvojnásobil.

Afrika začíná být odolná vůči lékům na HIV (zdroj: ČT24)