Mexiko a Francie ve sporu kvůli Francouzce odsouzené za únosy

Paříž - Diplomatický spor mezi Paříží a Mexikem kvůli osudu Florence Cassezové se stupňuje. Šestatřicetiletá Francouzka byla v Mexiku odsouzena za únosy na 60 let vězení. Žena ale tvrdí, že je nevinná. Rozsudek ostře zkritizoval prezident Nicolas Sarkozy. Mexická vláda na protest zrušila svou účast na festivalu mexické kultury ve Francii. Vyžaduje, aby se Paříž do rozhodnutí soudu nevměšovala. Sarkozy chce ale o případu mluvit znovu na setkání G20 v Paříži.

Cassezová byla zatčena v roce 2005. Žila na ranči, kde byly vězněny oběti únosů. Cassezová ale tvrdí, že o tom nevěděla. Oběti měl zadržovat její mexický přítel. Francouzska byla nicméně v Mexiku odsouzena na 60 let, minulý týden rozsudek potvrdil odvolací soud – následně se rozhořela diplomatická přestřelka. 

Právní zástupce Cassezové a francouzská vláda si myslí, že pro verdikt neměl soud dostatek důkazů. „Nenecháme tuto mladou ženu ve vězení 60 let,“ prohlásil francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Mexická vláda ale trvá na tom, že vina obžalované byla prokázána. 

Francie se rozhodla upozornit na tuto kauzu i v rámci letošního festivalu oslavujícího mexickou kulturu. Mexiko proto svou účast na akci odřeklo. „Mexická vláda se bohužel nebude moci zúčastnit festivalu a nedovolí svým umělcům a tvůrcům ani dalším účastníkům programu, aby v něm vystupovali,“ uvádí se v oficiálním stanovisku mexického oddělení pro vnější vztahy.