Demonstruje už i Libye a Bahrajn, v Iráku a Jemenu umírali lidé

Tripolis - Tři lidé zemřeli v iráckém Kútu při střetech policie s demonstranty žádajícími zlepšení základních služeb. Nepokoje v severní Africe a na Blízkém východě dorazily i do Libye. V Benghází dva tisíce lidí protestovaly proti zatčení známého právníka, který kritizuje vládu. Demonstranti házeli kamení na policisty, ti nasadili vodní děla a slzný plyn. Podle státní televize se po celé zemi naopak konají demonstrace na podporu vůdce Muammara Kaddáfího. Do ulic dnes vyšli také protivládní demonstranti v Bahrajnu a protesty pokračují i v Íránu a Jemenu - tam dnes při protestech zahynul jeden člověk.

V iráckém městě Kút dnes vyrazili do ulic lidé, kteří žádají odchod zkorumpovaných úředníků a také zlepšení státních služeb. Na členy iráckých bezpečnostních sil házeli cihly a kameny. Obsadili také budovu provinční vlády ve městě.

„Výsledkem násilností při demonstracích jsou tři mrtví demonstranti a kolem 30 zraněných osob, včetně 15 příslušníků služby ochrany budov,“ informoval policejní zdroj z Kútu.  Jedním z mrtvých je šestnáctiletý mladík, zasažený kulkou do srdce. Také ostatní oběti údajně zasáhly střely agentů soukromé bezpečnostní služby, rozmístěných na střeše sídla provinčního guvernéra.

V Libyi žádají propuštění právníka

V libyjském pobřežním městě Benghází se v noci na dnešek střetli stoupenci a odpůrci vlády. Policejní zásah proti nim si vyžádal 38 zraněných. Několik stovek lidí požadovalo odstoupení premiéra a propuštění právníka, který zastupuje rodiny vězňů z tripolské věznice Abú Sálim. Ta slouží především pro zatčené oponenty režimu a také pro členy radikálních islámských organizací. Úřady odtud dnes propustily 110 lidí zatčených za členství v zakázané organizaci zvané Bojující islámská skupina.

Libyi se dnes konaly i provládní demonstrace, v Tripolisu příznivci Muammara Kaddáfího kritizovali katarskou televizi Al-Džazíra, která podle nich vysílá lži.

Írán pohřbívá oběť demonstrací

Protesty dnes pokračují i v Íránu. Pohřeb íránského studenta zabitého v pondělí při opozičním shromáždění doprovázely dnes v Teheránu střety mezi provládními stoupenci a příznivci opozice.

Vůdci íránské opozice Mír Hosejn Músáví a Mahdí Karrúbí vyzvali vládu, aby „naslouchala lidu dříve, než bude pozdě“. „Násilné akce a nepřátelství vůči požadavkům obyvatelstva mohou udržet současnou situaci jen po určitý čas. Poučte se z osudu režimů, které se vzdálily lidu,“ citovala agentura z Músávího a Karrúbího prohlášení umístěných na jejich webových stránkách.

Od pondělí demonstrují lidé i v centru bahrajnské Manámy

Demonstrace pokračují i v Bahrajnu. Tisíce šíitských demonstrantů dnes v Manámě uctily památku druhé oběti protivládních nepokojů, které v zemi vypukly v pondělí. Účastníci pohřebního průvodu žádali demisi premiéra. Už včera v ulicích metropole proti vládě demonstrovalo až 10 tisíc lidí. Dva tisíce z nich pak pokračovaly i v noci, když obsadily Perlové náměstí.

Už v úterý bahrajnský král šajch Hamad bin Ísá Chalífa v mimořádně vzácném veřejném vystoupení vyjádřil politování nad smrtí dvou šíitských demonstrantů při protestních akcích a oznámil ustavení ministerské vyšetřovací komise.

Stabilita Bahrajnu je důležitá jak pro sousední Saúdskou Arábii, tak pro Spojené státy, které tu mají velkou námořní základnu. Washington si ale od zdejších událostí úmyslně zachovává odstup.

Hamad bin Ísa Chalífa, bahrajnský král:

„Sporadické incidenty z předešlých dnů k naší velké lítosti vyústily ve smrt dvou našich drahých synů. Chceme proto vyjádřit upřímnou soustrast jejich rodinám a modlíme se ke Všemohoucímu, aby jim poskytl sílu a útěchu.“

Jemenský protesty mají jednu oběť

Protesty proti vládě prezidenta Alího Abdalláha Sáliha se dnes rozšířily po celém Jemenu. Do ulic Saná, Adenu a Taizu vyšly stovky lidí. V hlavním městě procházelo ulicemi poblíž místní univerzity nejméně 800 lidí navzdory snahám policie demonstraci rozehnat. V Adenu na jihu země se do protestů zapojilo asi 500 lidí. Policisté se je snažili rozehnat střelbou do vzduchu, ovšem jedna ze střel zabila jednadvacetiletého mladíka.

Obyvatelé severoafrických států protestují od prosince proti svým vládám. V Alžírsku si vymohli ekonomické změny, v Tunisku dosáhli odstoupení prezidenta a v Egyptě po pádu prezidenta Husního Mubaraka budou zřejmě následovat nové volby a předtím reforma ústavy.

  • Pohřeb obětí íránských demonstrací autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2329/232863.jpg
  • Pohřeb bahrajnských mučedníků autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2330/232967.jpg
  • Hamad bin Ísa Chalífa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2330/232966.jpg