Rumunské referendum je neplatné, Basescu zůstává prezidentem

Bukurešť - Rumunské referendum o odvolání prezidenta Traiana Basesca je neplatné. K urnám se totiž nedostavila zákonem stanovená polovina ze zhruba 18 milionů oprávněných voličů. Rumunský prezident se tak může vrátit do úřadu navzdory tomu, že drtivá většina hlasujících jeho předchozí odvolání parlamentem podpořila. Hlasovací místnosti se uzavřely přesně ve 22:00 SELČ. Referenda o prezidentově možném odchodu kvůli porušení pravomocí se zúčastnilo jen 46 procent voličů, sdělila rumunská volební komise.

Středopravicový prezident, nepopulární především kvůli prosazování tvrdých úspor, se už prohlásil za vítěze hlasování. „Rumuni hlasovali proti státnímu převratu,“ prohlásil. Podle odhadů se pro prezidentovo odvolání vyjádřilo přes 80 procent zúčastněných voličů.

Naopak jeho hlavní politický protivník, premiér Victor Ponta, zdůraznil, že nelze ignorovat vůli lidu. „Každý politik, jenž ignoruje vůli milionů hlasujících, je odtržený od reality,“ prohlásil Ponta, jenž zpochybnil „legitimitu“ Basescova setrvání v úřadu.

Proces odvolání prezidenta spustila po vnitropolitických sporech právě Pontova vláda levého středu. Středopravicového Basesca pak odvolal parlament kvůli tomu, že údajně překročil své pravomoci, když prý zasahoval do činnosti vlády a soudního systému. Šedesátiletý politik, podle něhož jde o puč, obvinění popírá.

Podle dosavadních průzkumů s odchodem Basesca, který už jedno referendum o svém odvolání v roce 2007 přečkal, souhlasí 64 procent Rumunů. Basescu po celou dobu hlasování vyzýval občany k bojkotu referenda v naději, že nebude dosaženo potřebné poloviční účasti, což se také stalo. Jeho řádné funkční období tedy vyprší v roce 2014. Obavy o osud demokracie a právního státu v Rumunsku vyjádřila už i Evropská unie.